Ny översyn av åtta sjukhustomter: "Många har fallit"

Nu testas hur åtta tomter lever upp till kraven för ett nytt sjukhus. En urvalsprocess har startat och markundersökningar blir sedan aktuella. "Vi jobbar tillsammans med regionen och tomterna ställs mot varandra", säger Johan Bergstad, kommundirektör i Kiruna.

Det är åtta platser som nu ses över för det nya sjukhuset. Alternativen har legat uppe på bordet tidigare men nu görs jämförelser mot krav som finns för en nybyggnation. Markeringarna på kartan är ungefärliga.
1. Kommunförrådet
2. Varggropen
3. NKC, Nya Kiruna centrum
4. TGA-området
5. Nikkaluoktakorset
6. Södra Lombolo
7. Flygplatsen
8. Jokimukka

Det är åtta platser som nu ses över för det nya sjukhuset. Alternativen har legat uppe på bordet tidigare men nu görs jämförelser mot krav som finns för en nybyggnation. Markeringarna på kartan är ungefärliga. 1. Kommunförrådet 2. Varggropen 3. NKC, Nya Kiruna centrum 4. TGA-området 5. Nikkaluoktakorset 6. Södra Lombolo 7. Flygplatsen 8. Jokimukka

Foto: Montage

Kiruna2023-04-27 05:57

En tomt har redan pekats ut och beslutats av kommunfullmäktige. Det är fortsatt Kiruna kommuns starkaste alternativ även om processen nu lett till att fler tomter ska undersökas. Totalt handlar det om åtta tomter. 

– Vi tittar förutsättningslöst på ett stort antal platser. Många har redan fallit av olika skäl. Vi och regionen tar fram vilka krav som finns. De här olika kraven kommer att omvandlas till urvalsfaktorer som kommer att ställa alla alternativ mot varandra. Vi ska komma ner till två-tre alternativ där nya markundersökningar görs, säger Bergstad. 

Krav kan innebära mycket. Allt från regelverk kring höjd på byggnad, källarkrav, avstånd till väg eller typ av vägtransporter.

– På Europaväg 10 går det sprängmedel med transporter. Då måste det vara 90 meter från vägen. Det är exempel på urvalsfaktorer. Vi pratar om kommunförrådet. Den är för liten, den lutar, den är inte sanerad och inte en optimal plats. Då kan den falla, och så vidare, säger Johan Bergstad.

I området runt flygplatsen finns andra krav. 

– Man ska inte lägga samhällskritisk infrastruktur, som är samhällskritisk i händelse av en krissituation, i anslutning till ett militärt mål. Vilket flygplatsen skulle kunna bli.

Från regionens sida har man efterlyst en mer genomarbetad undersökning av markförhållandena av tomten som ska bära sjukhuset. Regionen har tidigare föreslagit alternativet, vid det stadsnära TGA-området. 

I början av veckan stod det klart att kommunen och regionen delar samma uppfattning om tidsaspekt. Dessutom höll regionrådet Anders Öberg fram att 100 procent av den ersättning som LKAB ska betala ska återinvesteras i sjukhuset. Ett viktigt besked för kommunen. Regionen och LKAB förhandlar om ersättningsnivå för närvarande. 

– LKAB lägger sig inte i vilket alternativ förutom att det inte får byggas på malmen. De förordar det som går snabbast. Så därför är vår egen mark en viktig urvalsfaktor. Jag vill inte föregripa för nu ska vi ställa upp alla de här urvalfaktorerna. Vi ska dra ned listan till ett hanterbart antal, två eller tre alternativ. Där gör vi geotekniska markundersökningar.

Tidsaspekten och gruvdeformationens påverkan på det gamla sjukhuset kräver snabbhet. Att köpa mark från staten tar lång tid. 

– Vi äger bara 1,45 promille av marken i kommunen och det är en av de största begränsningarna. Skulle man nu hamna på TGA-området så är det en del av det utvecklingsområde som vi har för Kiruna Centrum. En av de platserna vi tittar på ligger 13 kilometer utanför stan. Kommunen äger en stor fastighet där vilket gör att vi slipper köpa mark. Det är också en av urvalsfaktorerna eftersom att ett markköp från Statens fastighetverk tar tid. Det krävs ett regeringsbeslut för det.

Gör ni ett omtag?

– Nej. Planuppdraget ligger kvar. Våra diskussioner med Statens fastighetsverk ligger kvar för alternativ vid Nikkaluoktakorset. Det är det uppdrag som vår förvaltning har och där vi har full fart framåt. Vad vi har gjort är att vi försöker tillmötesgå regionens krav, ett alternativ som ska ställas mot de andra. 

Spaden i backen 2024 har kommunledning och regionledning uttryckt. Håller det?

– Vi är ju beroende av en hel del yttre faktorer men jag hoppas det, säger Johan Bergstad.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!