Stig Torneus, biträdande kommundirektör och chef över stadsomvandlingen, förklarar att rörarbetet var en upphandlad entreprenad som genomfördes redan 2017.
– De som får jobbet gräver upp, anlägger ledningar och rör och fyller igen. Vid anläggandet dras ledningar fram till tomtgränsen till en så kallad servispunkt. Efter det är det fastighetsägaren som ska anlägga sin del.
Inom fem år ska en garantibesiktning göras och den var inplanerad till 2022 enligt avtalet.
– Redan i år upptäcktes däremot att rören var ovala när en fastighetsägare i år skulle ansluta sin del till servispunkten. Något har tryckt ihop rören, om det är fyllnadsmassorna eller något annat är inte klart än. En utredning vad som påverkat rören pågår tillsammans med entreprenören, säger Torneus.
Eftersom arbetet genomfördes 2017 har Nyab redan fått betalt för jobbet. Nu förs samtal förts med entreprenören.
– Eftersom det finns en garantitid kvar är det de som ska åtgärda det hela. Det vill säga gräva upp och anlägga på nytt. Det är vår syn på det hela. Sedan kanske de tycker att det beror på andra orsaker och därför har vi en oberoende besiktningsman som gör bedömningarna, säger Torneus.
Frågan är brådskande eftersom all handel ska flytta hösten 2022 och alltfler bostäder byggs.
– Det är så pass angeläget att arbetet har påbörjats med etapp ett av en annan entreprenör vi har avtal med.
Kommunen betalar för det pågående arbetet. Kan kommunen landa på dubbla kostnader?
– Jag uppfattar att vi har ett bra samtal med entreprenören. Men skulle samtalen kärva ihop sig kopplas jurister på respektive sida in och då ser vi om det blir en domstolssak av det hela men vi hoppas verkligen att vi inte behöver gå så långt.
Vad är det negativa med att frågan avgörs i rätten?
– Det drar ut på tiden, och det värsta scenariot är att det är en risk för ökade kostnader för kommunen. Går det till domstol och man menar att entreprenaden är helt eller delvis riktigt utförd är det en kostnad som läggs på kommunen.
Även om det går till förlikning innebär det en stor kostnad för kommunen på ett arbete för 20 miljoner kronor.
– Ja, värsta scenariot är att det blir en merkostnad från kommunen men vår synpunkt är att entreprenaden inte är utförd enligt den upphandling som är gjord. Men alltid när man hamnar i tvister finns en risk för merkostnader i kommunen, säger Stig Torneus.
Kommunalrådet Gunnar Selberg (C) ser en stor risk för förseningar, och säger att byggprojekt brukar dra ut på tiden.
– Vilket jag har flaggat för flera gånger, och känt en oro att något ska dyka upp. All infrastruktur måste fungera när människor flyttar, men vilka marginaler som finns vet jag inte.
Selberg säger, att det enligt informationen han har fått till sig i frågan handlar om att arbetet är felaktigt utfört.
– Då måste de stå för kostnaderna. Jag har inget emot att hamna i en rättsvist. Känner vi oss trygga med att de har gjort fel så ska inte vi vara rädda för att gå in i en tvist och att saken avgörs i domstol, säger Selberg.
Fredrik Karkiainen, affärsområdeschef på Nyab, hänvisar till kommunen.
– Vi sitter i en utredning tillsammans med Tekniska verken och i dagsläget vill jag inte kommentera det, säger Karkiainen.