När det kommer till måltidsverksamheten visar den posten ett underskott på 4,7 miljoner vilket bara är en del av den totala siffran på drygt 11,6 miljoner kronor för slutet på november månad.
Enligt Emilia Töyrä (S), nämndsordförande för Kultur- och utbildningsförvaltningen, så är siffran på 11,6 miljoner den absolut största som kan tänkas.
– Med de besparingar som fattats tror vi när vi summerar året att det ska kunna landa på tio miljoner i underskott. Det är en förbättring från ett underskott på 18 miljoner som vi hade när vi började året. Men Ingen lax på tallriken i grundskolan och mindre efterrätt till kommunens äldre är bara en del i hur Kultur- och utbildningsförvaltningen ska få sin budget i balans. Den andra delen består i minskat stöd till kulturen och återhållsamhet vid investeringar på skolorna..
Till 2024 kommer nämnden att få mer pengar att röra sig med men sett till realökningarna som skett under året där inflationen, den svaga kronan, mat- och drivmedelspriser ökat så är scenariot likartat; nämnden behöver se över sina kostnader för att hålla dem nere om en budget i balans ska kunna nås.
I skolans korridorer rör det sig om sparkrav vid investeringar, till exempel att vänta med att köpa in den där nya soffgruppen till uppehållsrummet och bara unna sig det nödvändigaste. I det längre perspektivet utreder kommunen möjligheten att minska antalet skolor i centralorten.
Vi har också tidigare rapporterat om förändringar för skolelevernas matsedel där lax ersätts av panerad fisk och det blir mindre med sötsaker på kommunens äldreboenden.
Även kulturen och den kulturella verksamheterna ser ut att få minskat stöd från kommunen.
– Det handlar bland annat om att dra in en 0,25 tjänst på kulturskolan. Där finns redan i dag vakanser vilket har att göra med att de som kommer in och jobbar inte vill ha heltidstjänster. De gör det lite på sidan om för att ha någon form av inkomst, säger Emilia Töyrä.
Enligt henne kommer pengar sparas genom att minska med mindre belopp inom olika delar av verksamheterna.
Det handlar bland annat om 50 000 i material på kulturkontoret eller att de som jobbar i stadshuset får mindre pengar till resor. Det blir även minskade medel till aktivitetsstöd samt minskat föreningsbidrag.
– De här förslagen är sådant som i dagsläget inte ger så stora konsekvenser för verksamheterna. Till exempel drar vi in 25 000 på fritidsgårdarna i byarna. Det är något som man i dag har budgeterat för men inte klarat av att rekrytera till, säger Emilia Töyrä.