100 miljoner för bättre glesbygdsel

Vattenfall plöjer ner 100 miljoner kronor för att rusta upp elnätet i flera av Kiruna kommuns byar. "I södra Sverige har vi rustat efter stormarna Per och Gudrun, men i norr har vi inte gjort lika mycket och nu är det dags", säger Jenny Hakeberg hos eljätten.

Ett projekt med att byta ut och stärka elledningen till Tarfala är på väg att avslutas. Det är en del i Vattenfalls satsning på 100 miljoner till bättre elnät i Kiruna kommun.

Ett projekt med att byta ut och stärka elledningen till Tarfala är på väg att avslutas. Det är en del i Vattenfalls satsning på 100 miljoner till bättre elnät i Kiruna kommun.

Foto: Jakob Lind

Kiruna2018-08-22 19:41

Ett flertal projekt med att ersätta elledningar i byarna runt Kiruna kommun har inletts och kommer att pågå fram till 2020. Bland annat är projektet där ledningar mellan Nikkaloukta-Kebnekaise-Tarfala vädersäkrats, isolerats och grävts ner – ett projekt som kostade cirka 10 miljoner kronor. Sammanlagt investerar Vattenfall Eldistribution 102,5 miljoner kronor i glesbygdsnätet i Kiruna kommun och projektet har tydligt fokus på eftersatta elledningar kring byarna.

– Vi vill främst att kunderna ska ha en bra elleverans och i södra Sverige har vi justerat stora delar av elnätet efter stormarna Per och Gudrun, men inte lika mycket i Norrland och denna investering är en del av 2,7 miljarder för att stärka elnätet i norra Sverige, säger Jenny Hakeberg, kommunikatör vid Vattenfall.

Inget politiskt beslut föreligger investeringen som pågått sedan 2014 utan projekten väljs helt enkelt ut och startats upp efter hur gammalt elnätet är och vilken teknisk livslängd som nätet bedöms ha. Förutom redan nämnda projekt i området kring Kebnekaise har nu turen kommit till Vivungi–Lainio (projektkostnad ca 15 miljoner kronor), Merasjärv–Normasuando (projektkostnad ca 10 miljoner kronor), Övre Soppero (projektkostnad ca 5,5 miljoner kronor), Kuokso (projektkostnad ca 12 miljoner kronor), Oksajärvi (projektkostnad ca 5 miljoner kronor), Svappavaara-Lappesuando (projektkostnad ca 7 miljoner kronor), Årosjokk-Laukkuluspa-Vistasdalen (projektkostnad ca 26 miljoner kronor), Idivuoma (projektkostnad ca 8 miljoner kronor) och Låktajåkka (projektkostnad ca 3 miljoner kronor). Sammantaget är det 116,5 kilometer elledning som vädersäkras, grävs ner eller isoleras i byarna runt Kiruna kommun. För några veckor sedan drabbades Abisko av ett strömavbrott där byn var utan ström två dagar i rad och drabbade förutom byborna även entreprenörer som fick genomföra nödlösningar. Felet då rörde sig inte om gamla ledningar utan nätet längs E10 är relativt nytt jämfört med de som nu byts ut eller förstärks i Kiruna.

– Strömavbrottet då berodde på ett brandlarm i Trafikverkets anläggning som felaktigts lösts ut. Då slogs vår station ifrån av säkerhetsskäl, berättar Jenny Hakeberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om