Tågtrafiken till och från Narvik stoppas

Från och med onsdag går det inte längre att åka tåg längre än till Björkliden. Norska myndigheter stoppar vidare trafik in i Norge.

Norska regeringens beslut att stänga gränsen mot Sverige får konsekvenser. SJ:s tåg kommer bara att gå till Björkliden, sedan vänder det tillbaka mot Kiruna.

Norska regeringens beslut att stänga gränsen mot Sverige får konsekvenser. SJ:s tåg kommer bara att gå till Björkliden, sedan vänder det tillbaka mot Kiruna.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Kiruna kommun2020-03-17 20:33

Först slog stormen till, med påföljd att trafiken på väg och järnväg vid Riksgränsen stoppades i ett par dygn. Resenärerna fick inkvarteras på hotell på olika orter, bland annat i Riksgränsen. Sedan slog norska regeringens beslut att stänga gränsen mot Sverige till. Beslutet trädde i kraft i måndags morse klockan 8.00. 

Nu gäller att inresande personer som varken bor eller arbetar i Norge ska sättas i 14 dagars karantän, det gäller även svenskar eller finländare. 

På tisdagen hade stormen bedarrat så pass mycket att SJ kunde återuppta tågtrafiken till och från Narvik. SJ ville få hem sin personal och transportera vidare resenärer som blivit tvungna att övernatta på hotell då stormen rasade.

– I dag har alla tågen gått, även om det varit stora bekymmer för både personal och resande. Norska myndigheter var inte så glada, egentligen skulle de ha stoppat all trafik vid Riksgränsen, säger Dan Olofsson på SJ:s presstjänst. 

Enligt det norska regelverket skulle både resenärer och SJ:s tågpersonal ha placerats i karantän, men det lyckades man slippa undan. 

– De hade nog ingenstans att göra av folk, säger Olofsson. 

Beslutet att stänga gränsen för inresande får konsekvenser för den fortsatta tågtrafiken mellan Sverige och Norge. Från och med onsdag blir det stopp på sträckan Björkliden-Narvik. 

– Så länge norska myndigheter har stängt gränsen så kommer vi inte att köra tågen längre än till Björkliden, säger Olofsson.

SJ sätter inte in ersättningstrafik.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!