Pinchos i Kiruna startade 2018 men gick i konkurs förra veckan.
– Vi var ett så nystratat bolag och hade stora investeringar, så vi klarade det inte när det här kom. Från att ha haft 80-100 per dag så gick vi till noll, det är klart att det känns. Det går inte, det finns inte pengar att betala räkningarna med, säger Carola Enmark.
Tillsammans med Ulf Näslund har hon satsat mycket på restaurangen.
– Det är tråkigt, det är en tragedi och en sorg. Vi är två som har satsat allt, all tid, plus pengar så klart.
Carola Enmark driver även fyra caféer med tio personal som också har det kämpigt, totalt har de tappat 40 procent. Sedan tidigare är alla på bageriet korttidspermitterade. Från och med måndag permitteras även personalen på caféerna.
– Det är ett allvarligt läge. Jag kan inte säga hur länge vi klarar oss för det vet jag inte.
Caféerna satsar på matlådor och speciella bakelser, som till exempel toarullebakelsen, samt utkörning.
– Jag är jätteorolig. Det går som inte att låta bli att tänka på att jag har hållit på i 25 år, och ska det sluta så här? Det känns jättehemskt. Jag går hela tiden och tänker på det här, säger Carola Enmark.
Landströms kök och bar stängde för fyra veckor sedan och satsar på att jobba med annat.
– Vi har dragit ner på alla kostnader och gjort andra saker istället. Vi har skottat snö, det finns det gott om, säger Jari Annanperä, ägare.
Tack vare det så har han kvar sina 4,5 anställda.
– Jag insåg ganska snabbt att det här nog inte kommer att fungera. Då drog vi ner på inköp, allt vi hyr, sophämtning, allting.
– Vi räknar med att vi ska överleva och kunna öppna igen. Men det gäller att göra det tillräckligt fort, om du väntar och väntar så äter dina kostnader upp inkomsterna, det lilla du får.
Andra restauranger satsar på matlådor till exempel. Det tror inte Jari Annanperä på.
– Jag ser det som att man stryper sig själv sakta. Nu kunde jag lösa det på det här sättet.
Även Bishops arms har det kämpigt.
– Påsken, som brukar vara den främsta helgen på året, har varit extremt dåligt. Och det är helt förståeligt att det är så. Men vi försöker finnas där och hålla öppet och visa de som är friska och krya att de har ett ställe att gå till, säger Dan Heikkinen, platschef.
Av 15 anställda så är fem varslade eller permitterade. Hotellet har tappat mest.
– Turismen är ju helt borta. Så det är den stora smällen.
Pinchos klarade inte coronakrisen: "En tragedi"
Coronakrisen blev för mycket för restaurangkedjan Pinchos i Kiruna. "Vi klarade inte det", säger Carola Enmark, franchisetagare.
Förra veckan gick restaurangkedjan Pinchos i Kiruna i konkurs efter att ha tappat nästan alla gäster på grund av coronakrisen.
Foto: Maria Unga
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!