Ny tolkning av villkoren för lägstahyror

LKAB omtolkar avtalet med hyresgästföreningen. Bara personer som flyttar i samband med stadsomvandlingen omfattas av lägstanivåerna i ersättningsbyggnaderna.

Det är bara boende inom stadsomvandlingen som omfattas av lägstahyrorna inom LKABs fastighetsbestånd enligt ett förtydligande.

Det är bara boende inom stadsomvandlingen som omfattas av lägstahyrorna inom LKABs fastighetsbestånd enligt ett förtydligande.

Foto: Ulrika Huhtaniska

Kiruna kommun2019-10-24 13:14

Norrbottens Media har tidigare skrivit att LKAB och hyresgästföreningen ifjol ingick ett avtal om en lägstanivå på hyrorna på 1150 kronor för de fastigheter som berörs av stadsomvandlingen. 

Sten Nylén (SJVP), tidigare ordförande i Kirunabostäder för (S), föreslog att även Kirunabostäder och hyresgästföreningen skulle ingå ett liknande avtal, vilket skedde. Konkret innebar avtalet att en trea på 70 kvadratmeter skulle ha en månadshyra på cirka 6700 kronor. Avtalet gällde fastigheten och priset oavsett om man flyttade på grund av stadsomvandlingen eller som ny Kirunabo. 

Avtalet med LKAB fastigheter har däremot förtydligats. Det är endast är hyresgäster inom stadsomvandlingen som omfattas av lägstahyrorna, skriver Anders Lindberg, presschef på LKAB, i ett mejl.  

– Samma ramöverenskommelse gäller som tidigare och det är inte omförhandlat. Hyrestaket på nyproducerade lägenheter gäller för de hyresgäster som är berörda av samhällsomvandlingarna. LKAB:s ansvar är ju gentemot de som blir påverkade och måste flytta, säger Lindberg. 

Sten Nylén säger att "det här är åt skogen" om den nya tolkningen.

– För dem som flyttar på grund av samhällsomvandlingen spelar det ingen roll, men det kan det göra för nya Kirunabor. Detta leder bara till att den generella hyresnivån och hyreskostnaderna blir högre. Nyproducerade lagenheter ska inte omfattas men om de som följer med stadsomvandlingen, säger Sten Nylén. 

Norrbottens Media har prövat nå Hyresgästföreningen. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!