Lokalbråk kan leda till nedläggning

Krögaren Johan Stålnacke är kritisk mot LKAB. Han menar att gruvjätten utövar "utpressning" för att flytta dem till lokaler de inte vill ha – och nu kan Spis läggas ner.

Spis i Kirunas ägare Johan Lans och Johan Stålnacke.

Spis i Kirunas ägare Johan Lans och Johan Stålnacke.

Foto: Saga Skovdahl

Kiruna kommun2019-12-18 10:51

På tisdagen skrev delägaren Johan Stålnacke ett Facebookinlägg där det framgår att Spis verksamheter, som har ett 40-tal tillsvidareanställda, hotas av nedläggning vid nyår.

De har hamnat i en rävsax på grund av ett lokalbråk med LKAB och känner sig maktlösa mot gruvjätten.

– Det här var droppen som fick bägaren att rinna över. Nu måste det ut hur de beter sig mot oss. Jag förstår att jag startade lite av ett krig nu, men man kan inte bara knyta näven i fickan för det är ett stressat läge, säger Stålnacke.

Han hävdar att de efter fem års försök till dialog har hamnat i ett dödläge. Men innan nyår måste det finnas en plan för de befintliga lokalerna på Bergmästaregatan. En miljoninvestering som ingen verkar vilja bekosta för att det bara handlar om två år till.

– Vi har fått ett föreläggande om att golvet måste åtgärdas i köket och det har vi haft dialog med LKAB om i flera månader, men de vill inte ta det. Om vi tar kostnaden för det, vad händer den dagen de skickar ut oss?

LKAB har erbjudit en ny lokal i Kvarter 7 i Kirunas nya centrum. Men Spis har tackat nej – sju gånger.

– Det passar inte alls vår verksamhet, varken som den ser ut idag eller som vi vill ha den. Vi har förmedlat att vi vill vara med i stadsflytten, fortsätta bygga på vår verksamhet och göra något bra av den. Men det finns noll intresse, säger Stålnacke.

Största delen av omsättningen är från boende- och restaurangverksamheten och de vill kunna erbjuda övernattning, även om de får bekosta den delen själv. Men den erbjudna lokalen ligger inne i en galleria och saknar både sophantering och lastbrygga i anknytning till lokalen.

Utan en snabb lösning lägger Spis ner hela sin verksamhet.

– Vi känner oss besvikna på hela stadsflytten. Just nu är man inte alls sugen, utan man flyttar hellre från stan, säger Stålnacke.

Kirunas kommunalråd Gunnar Selberg (C) tycker att LKAB måste ändra villkoren för ersättningar så att handlare och restauranger vill stanna i gamla centrum till flytten. Han vill inte se att Kiruna förlorar en verksamhet som Spis.

– Det skulle vara en katastrof. Att man förlorar verksamheter kan väl hända, men i det här sammanhanget när vi står inför stadsomvandlingen så måste vi ha kvar helst samtliga aktörer i ytterligare tre år tills flytten ska ske. Nu har de börjat droppa av och det måste bromsas, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!