LKAB och regionen tar upp förhandlingarna

LKAB och Regionen återupptar förhandlingarna om ersättningen för Kiruna sjukhus.

LKAB och Regionen har haft ett första möte där ersättningen för Kiruna sjukhus ska förhandlas.

LKAB och Regionen har haft ett första möte där ersättningen för Kiruna sjukhus ska förhandlas.

Foto: Ulrika Huhtaniska

Kiruna kommun2019-10-02 13:58

Norrbottens Media har tidigare skrivit om att LKAB och Region Norrbotten i början av sommaren skulle en avsiktsförklaring. Det gällde en förtida inlösen om att ett nytt sjukhus ska finnas på plats 2026 undertecknas av bolaget och regionen.

Någon underskrift på avtalet blev det däremot inte från regionens sida. Anledningen var missnöje med innehållet i avsiktsförklaringen. 

– Det här är något som startade upp under förra ledningen och vi har inte varit inblandade i den processen över huvudtaget, sa regionrådet Kenneth Backgård, Norrbottens sjukvårdsparti (NS), då till Norrbottens Media. 

"Det brevet är inte med i matchen längre" säger Backgård om den tidigare avsiktsförklaringen och menar att parterna nu har startat om från ruta noll. 

Från politikens sida deltar regionledningen inte i förhandlingarna enligt Backgård. 

– Ledningen kommer att ta ett beslut utifrån det kommande underlaget från tjänstepersonerna enligt Backgård. 

Arbetet leds av Stefan Hämäläinen, LKAB:s direktör för samhällsomvandlingarna och Anna-Stina Nordmark Nilsson, Regiondirektör. Han vill däremot inte kommentera förhandlingen.

– Vi är överens om att det är mellan Region Norrbotten och LKAB som samtalen om ersättning sker. Skulle jag gå in och uttrycka mig å ena det ena eller det andra hållet kortsluter jag ju förhandlingen. Jag kan inte svara på frågor om underlaget eftersom det inte finns något och de har bara träffats en gång., säger Backgård.

Anders Lindberg, informationschef på LKAB, säger att det för bolagets del inte är brådskande att ersätta sjukhuset då det är först 2028-2030 ett nytt sjukhus måste stå på plats. 

– Nu ska förhandlingarna återupptas och de kommer att pågå ett tag. Det är mellan oss och regionen vilka argument som förs. Nu planeras för hur och när förhandlingen ska ske och vilka frågor som ska tas upp, säger Lindberg. 

Sten Nylén (NS) välkomnade beslutet om att se över avtalsförklaringen i juni och sa då till Norrbottens Media att han hellre "väntar fem till tio år än att vi får en tummetott i slutändan". Nu är han positiv till att förhandlingarna har återupptagits. 

– Det är bra att man har kommit igång förhandlingarna igen. Som jag har förstått ska det vara kvadrat för kvadrat och sedan får man se vart det leder. Det för viktigt för mig att volymerna stannar i Kiruna. Viktigt att sjukhuset hamnar i nya centrum i närheten av resecentrum, säger Nylén. 

Regionrådet Kenneth BAckgård (NS), vill inte kommentera förhandlingarna med LKAB.
Regionrådet Kenneth BAckgård (NS), vill inte kommentera förhandlingarna med LKAB.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!