Kommunens hårda kamp i jakten på skyddsutrustning

Socialförvaltningen i Kiruna startade tidigt jakten på hårt eftertraktad skyddsutrustning. En del i kampen är dagverksamheten som tillverkar skyddsvisir.

Dagverksamhetens Camilla Lundqvist, Jan-Erik Asplund, Heidi Ibrahim, Barra Mac Cana, Linda Johansson och Petra Töyrä tillverkar skyddvisir till socialförvaltningens verksamheter.

Dagverksamhetens Camilla Lundqvist, Jan-Erik Asplund, Heidi Ibrahim, Barra Mac Cana, Linda Johansson och Petra Töyrä tillverkar skyddvisir till socialförvaltningens verksamheter.

Foto: Maria Unga

Kiruna kommun2020-04-13 14:45

Jenny Lindberg har tillfälligt lämnat sin roll som kvalitetsledare och arbetar nu med att ordna fram skyddsmaterial till socialförvaltningen. Hon ser att Kiruna har två fördelar mot andra kommuner i länet.

– Våran smittspridning ligger ett par veckor efter Luleå och nästan en månad bakom Stockholm. Så vi har haft lite försprång.

– Och för tre veckor sedan fick jag uppdraget att bara jobba med att införskaffa skyddmaterial. I andra kommuner ser jag att det oftast är den medicinskt ansvariga sjuksköterskan som sitter med det i knät, plus att hon ska vara rådgivande och ta beslut om alla misstänkta covidfall som finns.

Normalt ska kommunen beställa skyddsmaterial via Länsservice som servar både sjukhusen och alla kommuner. Deras prioriteringslista utgår ifrån antalet smittade patienter.

– Eftersom Kiruna inte haft några ärenden förrän för en vecka sedan så har inte vi fått något material från dem, säger Jenny Lindberg.

Kommunen har därför även valt att köpa in material externt.

– Det har gett Kiruna ett bättre läge än många andra kommuner.

Efterfrågan på skyddsmaterial är stor i hela världen.

– Jag känner mig som att jag jobbar på börsen, köp, sälj, köp, sälj. Jag beställer och så får jag veta nästa dag att det åkte till USA istället, det är helt galet. Men vi har fått in små leveranser löpande, så vi har aldrig haft brist på skyddsmaterial i Kiruna.

Personalen använder skyddsmaterialet när en brukare visar förkylningssymptom.

– När en sjuksköterska har ordinerat skyddsmaterial till personal så har det kommit ut direkt.

Jenny Lindberg har inte fått några ekonomiska begränsningar i vad hon får beställa. Men markanden förändras snabbt.

– En leverantör sa att USA köper upp hela fabriker som tillverkar skyddsmaterial i Asien. Igår fick vi veta att flera material vi beställt kommer att bli nästan dubbelt så dyra.

Dagverksamheten bidrar också i kampen för att få fram skyddsmaterial. I tre veckor har de lagt annat arbete åt sidan för att tillverka skyddsvisir.

– Materialet har vi fått skänkt till oss, en del har vi köpt. Vi har fått oh-film från skolor och så använder vi resår och skumgummi, säger Annika Lindström, enhetschef.

Totalt har dagverksamheten bidragit med 2000 skyddsvisir.

– Det är jätteroligt att vi får riktiga jobb, det är uppskattat. Det är roligt att kunna hjälpa till, säger Annika Lindström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!