Vi har tidigare berättat om att LKAB:s vd Jan Moströms har skrivit ett brev till bostadsminister Per Bolund (MP) och civilminister Lena Micko (S) där Moström begär ett möte med anledning av läget mellan Gällivare och Kiruna kommuner.
I det brevet skriver han att det är viktigt "att rådande läge finner en lösning" och att han vill diskutera tillämpningen av plan- och bygglagen och den kommunala sammanblandningen av sina roller som myndighetsutövare och sakägare.
Även kommunen skickade ett brev, men till infrastrukturminister Thomas Eneroth (S) och näringsminister Ibrahim Baylan (S). I det uttrycker kommunen återigen en önskan om att en statlig samordnare ska tillsättas eller att LKAB får tydligare direktiv om att förhandla kring frågor som järnvägsstationen och sjukhuset.
Konflikten bottnar i att kommunledningen inte beviljar LKAB de detaljplaner som behövs för fortsatt gruvdrift vilket vi har skrivit om tidigare. Kravet från kommunen har varit löften om en centrumnära järnvägsstation och ett fullstort sjukhus.
De frågorna är något LKAB meddelat att de inte förhandlar med kommunen om då de inte är sakägare utan Trafikverket och Regionen.
Nu har kommunen skickat ännu ett brev till Jan Moström men till de fyra ovan nämnda fyra ministrarna. Där kommunalrådet Gunnar Selberg (C) och kommundirektören Lennart Andersson skriver att LKAB:s redogörelse "av den pågående processen i vissa delar inte är korrekt".
– Det var felaktigheter i brevet och då kände vi att vi att ministrarna skulle få rätt information. Vi har inte fått svar från någon av ministrarna och jag har inte fått tag i någon på deras stab, säger Selberg.
Han menar även att det är en missuppfattning att kommunen inte håller isär rollerna eftersom kommunen har ett ansvar för samhällsviktiga funktioner.
– Ett framtida sjukhus betydelse för medborgarna, liksom en välfungerande och lättillgänglig tågtrafiks betydelse för samhällets utveckling och fortbestånd, är frågor som i högsta grad tillhör Kiruna kommun, skriver kommunledningen.
LKAB:s presschef Anders Lindberg skriver i ett mejl att de inte delar kommunens syn på att brevet till ministrarna innehåller felaktigheter.
– Sjukhus och järnvägsstation ligger inte inom detaljplaneområdet GP 2:4, som nu fördröjs av kommunen med argument som rör andra detaljplaneområden och andra sakägare, alltså regionen och Trafikverket.