Det finns än så länge inget politiskt beslut på om det kommer att kosta något att åka i de pistade spåren och rullskidbanan. Kommunkontoret och fritidsverksamheten har dock fått i uppgift att ta fram förslag på en lämplig taxa för kommande år, och se över hur säsongs- och dagskort ska kunna säljas.
Enligt ett prisförslag Norrbottens Media tidigare har skrivit om ska ett dagskort för rullskidbanan kosta 20 kronor och för ett pistat spår 50 kronor. Priset för ett säsongskort för rullskidbanan föreslås vara 200 kronor och 500 kronor för pistade spår. Ett kombinerat årskort föreslås kosta 600 kronor för vuxna över 20 år.
Nu har kommunkontoret kommit fram till två möjliga lösningar för att ta betalt för skidkorten. Det ena är en automatiserad biljettförsäljning som kan samordnas med liftkortsförsäljning vid Luossabacken där ett nytt biljettsystem nu tas fram.
– Tidigare har liftkort köpts i fiket men nu ska man kunna betala liftkortet via webben och ta ut kortet i en maskin. Den skulle man kunna flytta till rullskidbanan sommartid. Men den processen handlar om att vi måste få pengar till den vilket ska beslutas politiskt, säger Anders Burman, chef på Fritidsenheten på Kiruna kommun.
Driftskostnaden av hela systemet beräknas bli 106.000 kronor. Av dessa skulle biljettförsäljningen för skidkort motsvara mellan 35.000 och 40.000 kronor.
– Intentionen är även att det ska finnas tydliga skyltningar om att man kan köpa via Swish och visa upp betalningen, eller att man kan betala via nätet och att man får ett säsongskort skickat hem eller via mejl, säger Anders Burman.
Hur kontrollerna av svartåkning ska genomföras är inte klarlagt ännu. Burman tror att det kan vara en inkörningsperiod med ett biljettsystem, men att det kommer att bli en självklarhet att betala.
– Blir man kontrollerad och inte har köpt biljett får man ta på sig skämsmössan. Det blir slumpvisa kontroller. Antingen att man lägger uppgiften på entreprenören som pistar spåren. Eller att man köper in funktionen av föreningarna. Ett grindsystem som i slalombacken fungerar inte eftersom det är så många påfarter i Kiruna, säger Burman.
I skrivelsen från kommunkontoret står även att försäljning ska ske i samarbete med föreningarna i det fall den inte går att automatisera. Hur detta ska fungera i praktiken är inte klarlagt.