– Vi har samma pengar nästa år som 2019, med ett stort undantag. Det är att under 2019 så hade vi en stor engångsintäkt på ackumulerade etableringsmedel som kommunen har haft, så vi fick 15,5 miljoner för kostnader som vi har haft tidigare. Det gör att vi har ett gammalt sparbeting som ligger i vårat bagage, säger Annica Henelund, ordförande i kultur- och utbildningsnämnden.
Vare sig den förra nämnden eller den nuvarande har lyckats ta tag i underskottet. Nuvarande nämnd stoppade arbetet med budgeten för att arbeta med den nya skolstrukturen. Nu ska frågan upp på bordet igen.
– Vi har inget nytt sparbeting, men vi ska ändå spara 15, 5 miljoner plus att vi har en del utökade kostnader för 2020, som i vilken budget som helst, saker blir dyrare.
Nämnden tog ett inriktningsbeslut angående budgeten under torsdagen.
– Det vi vet är att vi har ett minskat antal barn i förskolan, det tror vi har att göra med att Migrationsverket har lagt ner sin verksamhet, där kommer vi kunna spara fem miljoner.
– Sedan har vi valt att titta på pensionsavgångar, vart är det möjligt att inte återbesätta. Har vi någon som valt att sluta sitt jobb där vi har valt att inte återbesätta. Det kommer vi en bit med.
Förvaltningen tittar nu på fler besparingar. Bland annat så ska nattis ses över.
– Det vi har fått till oss är att det är väldigt liten nyttjandegrad på nattis, många skriver in sina barn på nattis men barnen är inte där. Så där har vi bett om att få statistik.
15 miljoner ska sparas inom skolan
Skolan i Kiruna behöver spara pengar. Kultur- och utbildningsnämnden har ett gammalt sparbeting på 15,5 miljoner som nu ska ses över.
"Det kommer att bli kännbart och det är jättesvåra beslut att fatta", säger Annica Henelund (C), ordförande i kultur- och utbildningsnämnden om pengarna som ska sparas.
Foto: Maria Unga
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!