Kiruna: 40 centimeter snö - snöröjningen på högtryck

Det har fallit 40 centimeter snö i Kiruna det senaste dygnet. Snöröjningen jobbar för högtryck. Totalt har det kommit omkring en meter snö i Kiruna i november.

24 november 2017 10:18

– Det har kommit massor med snö, vi räknar med att det har kommit cirka 40 centimeter det senaste dygnet, och så har det ju snöat tidigare också måndag och tisdag så det har kommit enormt mycket snö, säger Christer Roos, avdelningschef gata/fritid vid Tekniska verken.

Det snöade i Kiruna under hela torsdagen, på

eftermiddagen tog det riktig fart och vinden gjorde att snön föll i sidled. Snöröjningen var ute under kvällen och plogade prioriterade områden, till exempel genomfartsleder.

– Och så har vi varit ute i morse, en del har börjat redan vid tretiden och en del har gått ut senast fyra. Och då börjar vi alltid med de områden som är prioriterade, både gång- och stora vägar. Och sedan går vi in på villakvarteren, men där har vi 15 timmar på oss innan det ska vara snöröjt, så det kommer att ske löpande under dagen, säger Christer Roos.

All busslinjer kan gå som vanligt och snöröjningen har flutit på bra i det stora hela.

– Däremot ar vi problem inne i stadskärnan, i centrum, där har det strulat, där har vi enormt mycket snö, det har vi inte hunnit få bort riktigt ännu. Jag hoppas att det löser sig under förmiddagen.

Det har varit ordentligt med minusgrader så snön som kommer är lätt och har samlats på vissa ställen.

– Men man måste vara medveten om att det har kommit snö och det tar mycket tid, säger Christer Roos.

Mellan den första snöröjningen den 6 november och 23:e november hade det fallit 63 centimeter snö.

_ Det har ju kommit ytterligare 40 centimeter så det är drygt en meter snö som har kommit den här månaden.

I skrivande stund fortsätter snön att falla i Kiruna.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Maria Unga

Ämnen du kan följa