LKAB har påbörjat samarbete med forskningsinstitutet Norut Narvik. Det framgår av en nyligen utkommen pressrelease från gruvbolaget som uppger att samarbetet blir brett med bland annat ett järnvägstekniskt centrum som ska koncentrera sig på Ofotenbanan mellan Riksgränsen och Narvik. LKAB kallar samarbetet för "banbrytande".
- Det rör sig om väldigt påkostade projekt, säger Jan Lundgren, chef på LKAB:s projektavdelning.
Gasledning i sikte
Att förstärka Ofotenbanan för större lass malm är ett av projekten. Ett annat är en gasledning. LKAB:s pelletsverk eldas i dag med antingen kol eller olja. LKAB har nu enligt egen utsago planer på krafttag för att ändra på detta och Jan Lundgren berättar att naturgas från Nordnorge kan vara en lösning som värnar miljön.
- Det är möjligt att konvertera pelletsverken och då är de oljedrivna mindre komplicerade att utföra konverteringen på. Vi beräknar att det skulle reducera koldioxidutsläppen med omkring 20 procent.
Siffrorna bygger på jämförelse mellan de tre bränslens uppbyggnad och totala utsläpp vid förbränning. Samtidigt vidhåller Jan Lundgren att även en ny metod för transport av själva naturgasen till pelletsverken är en viktig miljöfråga och kan inte transporteras från Hammerfest dit den i dag lastas för vidare leverans. Utbyggda förgreningar till Narvik av befintliga gasledningar samt en mottagningsterminal kommer att diskuteras och om så blir fallet transporteras gasen till Kiruna på järnvägen.
Färre driftstopp
Ett ständigt återkommande tema i pressen under LKAB:s alla produktionsår har varit driftstoppen. Vissa typer mer frekvent förekommande än andra. Frostbildning i pellets är ett problem. Lagringarna av pellets utomhus under vintern gör att stora frusna klumpar av pellets bildas och vill det sig illa kan stora massor frysa till is varav malmtransporterna störs. En av Norut Narviks uppgifter blir att finna en lösning på problemet. Men ovannämnda projekt, i synnerhet gasledningen, kan trots allt ligga långt fram i tiden.
- Det här är en stor logistisk- och processmetallurgisk fråga. Mottagningsanläggningar kräver miljöprövningar och att konvertera våra verk till att gå på naturgas kommer att kräva en hel del av vår egen forskningsavdelning, säger Jan Lundgren.