De här höga flödena som vi nu sett i Östra Norrbotten, som kallas för 50-årsflöden, väntas inte komma lika ofta i framtiden. Det visar de klimatmodeller som hydrologerna använder sig av. Det är nedströms i vattendragen som de högsta nivåerna beräknas bli lägre.
– Med ett varmare klimat ser vi att det ner mot kusten inte blir lika stabila vintrar. Man får snösmältning under vintern i olika perioder, och mer av nederbörden kommer som regn. Där ser vi att de här extrema flödena väntas mer sällan än med dagens klimat, säger Anna Ekström, hydrolog på SMHI.
Man kan alltså vänta sig färre kraftiga vårfloder i det nu drabbade översvämningsområdet i framtiden?
– Ja de kan komma något mer sällan, men det är inte jättestora förändringar vi talar om. Kraftiga flöden kommer inträffa också i framtiden, vädret varierar ju från år till år. Och sen är det ju så att vi inte vet hur stora utsläppen av växthusgaser blir i framtiden. Om man inte får stopp på utsläppen så blir förändringarna större.
Det är istället uppströms i länets älvar och vattendrag som de högre flödena beräknas komma lite oftare.
– Det kommer bli varmare i hela området. Men i fjällen väntas mer stabila vintrar även i framtiden och där kommer det komma mer nederbörd under vintern. Där ser vi att de här extrema flödena faktiskt kan komma lite oftare än nu.
Hon fortsätter:
– Du har ju Rautasälven till exempel, det är en sådan älv där man ser att det blir lite vanligare med de extrema flödena i framtiden, säger Anna Ekström, hydrolog vid SMHI.
Det hydrologerna ser redan idag är att vårfloden kommer tidigare. Snön smälter tidigare, och den utvecklingen väntas fortsätta med en fortsatt uppvärmning av klimatet.
Erik Kjellström är professor i klimatologi och sitter med i Klimatpolitiska rådet, som varje år sammanfattar läget och ger råd åt regeringen. De har under flera års tid framfört att utsläppen behöver minska snabbare.
– Hur mycket varmare det blir hänger mycket på vad som sker framåt. 1,5 grader är nu väldigt svårt att klara. Huruvida vi kan klara 2- gradersmålet hänger mycket på hur snabbt vi kan minska utsläppen. Men i och med att utsläppen är stora och kommer vara fortsatt stora, så blir det varmare och vi får ett förändrat klimat.