Johans stora kinesiska bröllop: "Som en show"

Kanske har du sett honom i morgon-tv eller läst om honom via oss? Johan i Wuhan blev ett känt begrepp i Sverige under covid. Han bodde där smittan startade. Nu har vi ringt upp honom igen men av en trevligare orsak än pandemin – nämligen att han gift sig.

Festlig glädje i Peking när före detta Luleåbon Johan Björnfot tog kinesiska Lili till sin maka. Tillsammans har de dottern Angelina.

Festlig glädje i Peking när före detta Luleåbon Johan Björnfot tog kinesiska Lili till sin maka. Tillsammans har de dottern Angelina.

Foto: Montage Kuivision studio

Kina2023-12-10 18:00

När Johan Björnfot, 43, bytte Sverige mot Kina år 2019 var det mest för att testa något nytt och få sig ett äventyr. Äventyret handlade då om att vara hockeytränare i Wuhan – bara det något att berätta för barnbarnen en vacker dag. Men det kom att bli så mycket mer. Det blev lockdown, instängdhet i hemmet under 87 dagar på raken och omöjligt åka hem till Sverige.

undefined
Johan Björnfot kom den 14 april 2020 ut från sin lägenhet till slut, detta efter 83 dygns instängdhet. Lockdown i Wuhan var ingen lek.

Det var då vi först kom i kontakt med honom, norrbottningen Johan i Wuhan. Han blev vår röst från smittans startpunkt. Vad Johan inte visste då var att hon med stort H plötsligt skulle dyka upp, på ett café i elvamiljonersstaden Wuhan. Hon heter Lili, är från Kina och tillsammans började de bygga ett liv. Den 28 september 2021 kom deras lilla Angelina till världen. Då ringde vi Johan för att snacka bebislycka

Nu kommer nästa del – bröllopslyckan. Lili och Johan knöt äktenskapsband i år, detta efter en hel del trubbel.

– Vi har fått ändra datum flera gånger på grund av restriktioner och omständigheter. Men nu blev det till slut av, berättar en glad Johan i luren.

Han skickar filmen som visar tillställningen. Den kortare versionen på tre minuter finns på vår webb, den längre är trekvart. Ingen altargång i sikte, mer som en catwalk i en storslagen miljö.

– Här gifter man sig inte i en kyrka, oftast bygger man upp nåt på typ hotell. 

undefined
Johan Björnfot med dottern Angelina och frun Lili från dagen när gifte sig med 140 gäster på plats i Peking.

Ceremonin med tal och allt tog runt 40 minuter berättar Johan, därefter blev det klädbyte för bröllopsparet som fick klassiska kinesiska folkdräkter på sig och sedan gick de runt för att traditionsenligt dricka te med samtliga 140 gäster.

– Det tog sin tid, ja. Kineserna är ju väldigt mycket för ceremonier, tedrickningen på bröllop är en sådan.

Ett annat vanligt inslag på bröllop är filmteam som anlitas för att kinesiska par vill bevara sina minnen genom både foton och film från.

– Det ledde till att vi hade två filmteam på plats, och allt var väldigt klockat. Bröllopsceremonin började 13:06. Inte 13:00, utan exakt 13:06. 

Johan skrattar. Han säger han överlämnade sig totalt. Formen för bröllop var solklar med starka traditioner och teman.

Ja, du ser ju nästan lite kinesiskt stylad ut, i hår och sånt. Var det så?

– Ja, jag lät dem hålla på. Jag är inte så brydd. Det blev liksom all in.

Vad skulle du säga är största skillnaden mellan att gifta sig i Sverige respektive i Kina?

– Det är nog att det är mer som en show här. 

Kanske ni gör som många par med två olika ursprung; att ni gifter er i båda länderna?

– Det får vi se, det är möjligt. Är det något jag lärt mig de senaste åren är det att allt ständigt ändras. Totalt.

undefined
"Jag skulle hålla ett tal på kinesiska till Lili på bröllopet, men jag kom av mig helt. Tittade ner på fusklappen och såg bara hieroglyfer. Inget klaffade mitt i känslostormen. Så då blev det på engelska istället" skrattar Johan Björnfot.

Huruvida lilla Angelina, som nu är två år, ska gå skola i Sverige eller Kina är också oklart. Lili och Johan trivs med livet i Kina. Hon håller på att starta egen firma som lärare och ska hjälpa barn som har det tufft i skolan, Johan har hand om fys och hockeyträningar på en privatskola i Peking, dit paret nu flyttat. 

– Vi trivs jättebra, och Angelina har fått en förskoleplats på skolan där jag jobbar. Det är mycket värt, det var liksom en del av avtalet när jag började där. Förskola kan annars vara skitdyra saker här. På den skola jag jobbar betalar föräldrar runt 20 000 per månad för en plats.

undefined
Johan Björnfots fru Lili, mitt bland blommor och pynt på hotellet där de gifte sig. Att gifta sig i Kina jämfört med i Sverige innebär fest av annat slag, menar Johan. "Det var som en show".

Och nu har du fru. Vad heter fru på kinesiska?

– Ingen aning! Men jag lär mig massor av nya ord nu, via Angelina. Jag är typ på en tvåårings nivå, haha!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!