Kräver stopp för kärnkraft
"Nej till kärnkraft" det skanderade cirka 300 personer som deltog i ett demonstrationståg på lördagen i finska Kemi. Från svenska sidan hade ett 20-tal länsbor anslutit. - Vi vill visa att det finns en opinion i Sverige också, säger Annika Eriksson, ordförande i miljöpartiet Norrbotten.
SJUNGER. De svenska demonstranterna sjöng den gamla kampsången "Nej, till kärnkraft, aldrig ger vi upp". Annika Eriksson, länsordförande mp, i mitten av bilden.
Foto:
Hon ledde talkörerna med "ei ydinvoimaa", "nej till kärnkraft". De 20-talet tillresta svenskarna sjöng "Nej till kärnkraft, aldrig ger vi upp". - Det var härligt att höra sången. Attans att vi inte har någon finsk sång, tänkte jag, säger Tuohimaa. Demonstranterna höll även en tyst minut för Tjernobylolyckans offer. De svenska demonstranterna kom från Luleå, Piteå, Kiruna, Kalix och Jokkmokk. Miljöpartiets ordförande i länet, Annika Eriksson, menade att det är viktigt att visa att det finns ett svenskt motstånd. - Vi har nyligen bildat ett nätverk för att väcka opinionen. Vi ska försöka öka medvetenheten hos befolkningen. Det är bråttom nu, snart kan det byggas ett kärnkraftverk i vårt närområde, säger Eriksson. Hon talade även under mötet efteråt. I talet tog hon upp den uppfattning att kärnkraft är en lösning på klimatförändringarna. - Ingenting kan vara mer felaktigt. Kärnkraften bidrar i sig till den globala uppvärmningen på flera sätt. Eriksson tog upp spillvärmen som går ut i havet, kringverksamheten som ger avsevärda mängder koldioxidutsläpp samt även riskerna med uranbrytning som bland annat sker i länet. Kärnavfallet oroar också mp-ordföranden. - Vi har ingen rätt att bestämma över kommande generationer och lämna över problemen med den farliga förvaringen av kärnavfall till dem. Dessutom vill väl ingen av oss att kärnavfall från Sverige eller Finland ska användas i något lands kärnvapen, säger Eriksson.
Fennovoimas planer för kärnkraftverk i Finland
Fennovoima är ett nybildat finskt energibolag som planerar att bygga ett nytt kärnkraftverk av storleken 1.500–2.500 megawatt. Målet är att produktionen ska komma igång före 2020.
Miljökonsekvensbedömningen, MKB har inletts i orterna Kristinestad, Pyhäjoki, Simo och Strömfors.
w Fennovoimas MKB-program färdigställs i oktober 2008, och i februari 2009 lämnas en ansökan till regeringen om ett principbeslut .
Simo ligger cirka fem mil från svenska gränsen i Haparanda.
Pyhäjoki, 13 mil från Skellefteå, Kristinestad i höjd med Sundsvall och Strömfors vid Finska viken.
Sveriges rätt att yttra sig finns stadgad i Esbokonventionen.
Svenska Naturvårdsverket har fått in ett 80-tal synpunkter som skickats till miljöministeriet i Helsingfors.
Frågor rör sig mest kring beredskapen vid en olycka och hur Bottenviken påverkas.
Yttrandena finns att läsa på Naturvårdsverkets hemsida.
Tjernobylolyckan:
Den 26 april 1986 sker en allvarlig reaktorolycka i kärnkraftverket Tjernobyl norr om Kiev i Ukraina. Flera allvarliga avsteg från säkerhetsföreskrifterna gjordes med en kraftig effektökning och härdsmälta som följd.
Radioaktiva ämnen, främst cesium (Cs-137) och jod (I-131), frigjordes och spreds över stora delar av Europa.
Inom en månad hade minst 30 personer dött av strålskador.
Mer är 100.000 personer fick evakueras från omgivningen. Hundratusentals personer mottog stråldoser långt över det normala vilket ledde till en ökning av antalet fall av sköldkörtelcancer.
I Sverige påvisades radioaktivt nedfall på flera håll i Sverige, främst i delar av Norrland. Detta medförde inskränkningar i användningen av till exempel bär, svamp och renkött.
Trots olyckan fortsatte Tjernobylverket att producera el fram till 15 december 2000.
Källa: Nationalencyklopedin