Snart kommer annonserna ut för de olika jobben i Kaunisvaaraprojektet. Inom något år kommer Northland totalt att anställa cirka 450 personer i olika tjänster. Maskinförare, mekaniker, arbetsledare, driftoperatörer söks bland annat. Dessutom tillkommer cirka 350 jobb hos entreprenörer inom malmtransporterna.
- Vi kommer att ha den modernaste teknik som finns och kommer att utbilda dem som vi anställer. Vi vill absolut ha en bra blandning av folk, både unga och äldre, kvinnor och män. Så det är bara att söka, säger Harry Rantakyrö, personalspecialist vid Northland.
"Oerhört intresse"
Han har erfarenhet av fyra olika gruvprojekt, men har nog aldrig sett ett så stort intresse för att jobba i Kaunisvaaragruvan.
- Vi har varit ute på mässor och har samarbetat med arbetsförmedlingen och intresset är oerhört. Det är närmare 3.500 ansökningar som har kommit in, ganska fantastiskt, säger Harry Rantakyrö.
Det är inte bara Kaunisvaara som behöver folk, även Boliden och LKAB kommer att utöka verksamheten.
- Totalt blir det nog 2.500-3.000 personer som behövs till gruvprojekten i Norrbotten, säger Harry Rantakyrö.
Det blir alltså strid om jobben, men trots konkurrensen lär det finnas jobb för många arbetslösa i länet.
- Det finns en framtidstro, för några år sedan lämnade 50-60 procent av de som gått ut grundskolan, nu har hela 87 procent valt vårt eget gymnasium, säger kommunalrådet Kurt Wennberg.
En av dem som fått jobb i hemkommunen är Helge Rahkola, armerare och snickare i Kaunisvaaraprojektet - och tiobarnsfar i Sattajärvi.
- Jag har pendlat till Malmberget, Kiruna, Svappavaara och Aitik genom åren och ibland kände de yngsta barnen knappt igen mig när jag kom hem, så visst är det skönt att slippa pendlandet. Jag hoppas gruvan gör att mina barn kan bo i regionen och vara hemma med sina små, säger han.