Som man sår får man skörda ...

Karungi skola är en av flera skolor som ingår i projektet Skolträdgårdar i norr. Under torsdagen var det dags för sådd i barnens egna odlingslådor.
- Ett bra sätt att praktiskt lära sig grunderna för odling, säger Pia Månsson, Hushållningssällskapet i Norrbotten.

KARUNGI2006-06-10 06:00
De yngre skolbarnen upp till fjärde klass deltar i dagens odlingsträff på Karungi skola. Pia Månsson och Alec Lundström från Hushållningssällskapet går igenom dagens övningar innan planteringen kan påbörjas.
- Först har vi grävt upp och rört om i jorden innan vi gödslat den så att det ska växa bra, berättar Alec Lundström.

Kryddor
De lite större barnen har nyss sått bland annat morötter i olika färger, gula, lila och vanliga orangea.
Sexåringarna i förskoleklassen ska plantera olika kryddor i en av odlingslådorna. Jenny Frankki får sträcka sig rejält för att få ner citronmelissplantan i jorden.
Nästa på tur är Viktor Pesula som planterar lite persilja.
- Den har vi redan klippt persilja ifrån och gett till skolrestaurangen, säger Alec Lundström.

Grundkurs
Dessutom planteras det citrontimjan, pepparmynta och oregano i lådorna som eleverna själva har byggt och gjort i ordning.
- Det smakar som toy, säger Hanna Bjarnestig när hon provsmakar lite pepparmynta.
Syftet med de ekologiska skolträdgårdarna är att ge ett ökat ansvar för förbättring av skolmiljön samt ge möjligheter att arbeta ämnesövergripande i skolan.
På lång sikt hoppas man att det ska skapa ett intresse för lokalproducerade produkter och god kosthållning hos eleverna.
- Vi tror att det ger barnen ett kretsloppstänkade på ett konkret och praktiskt sätt, säger Elisabeth Hansson som är Karungi skolas kontaktperson till projektet.
- Det är en jättebra resurs att Pia och Alec kommer hit och hjälper oss med odlingarna, ­säger Leif Rönnbäck, rektor.
Till hösten blir det stor skördefest då alla läckerheterna som barnen odlat fram ska avnjutas.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!