"Hade hunnit dö flera gånger om"
Hillevi Pesula, Karungi, drabbades av en hjärtinfarkt och fick vänta drygt en timme på den finska ambulansen. Dessutom fick hon inte adekvat vård då reglerna sätter stopp.
Foto:
– Det drog ihop sig i bröstet, jag har aldrig känt något liknande. Det är svårt att förklara men det gjorde väldigt ont. Jag förstod att det var något på gång, berättar hon.
Hillevi Pesula försökte lägga sig ner för att trycket skulle lätta, men det hjälpte inte. Telefonen ringde men hon var såpass illa däran att hon fick krypa till telefonen och hann därför inte svara.
– Jag såg att det var min svägerska som hade ringt så jag ringde tillbaka och sa "ring ambulans, jag mår inte bra".
Svägerskan ringde SOS alarm cirka 21.30. Personal därifrån ringde i sin tur till Hillevi Pesula som berättade om sitt tillstånd.
Fel uppgifter
Ambulansen vid Haparanda vårdcentral var ute på en körning och därför gick larmet till finska larmcentralen Häke i Rovaniemi som i sin tur larmade Röda korsets ambulanscentral i Torneå.
Det är nu som missförhållandena visar sig.
Enligt samstämmiga uppgifter till Kuriren har den första informationen som ambulanscentralen i Torneå fått varit: "Karungi, Sverige". Under färden har sedan nästa information kommit: "Kyrkholmsvägen 9". Ambulanspersonalen får alltså inget telefonnummer till Hillevi Pesula, inte heller hennes namn.
När de knappar in adressen på GPS:en visar det sig att det inte finns någon sådan adress i Karungi. Rätt adress är nämligen "Södra Kyrkholmen 9".
Nekades behandling
Ambulanspersonalen irrar runt i byn och börjar frustrerat knacka dörr. Först vid tredje försöket får de tipset att kolla hos Hillevi Pesula. Klockan 22.35 rullar ambulansen in på rätt gårdsplan – en dryg timme efter att larmet kommit in.
– Det är klart att man var orolig. Man hinner ju dö flera gånger om innan man får komma till vård, säger Hillevi Pesula.
I ambulansen konstaterar personalen att hon drabbats av en hjärtinfarkt. De kommer fram till att en trombolysbehandling borde sättas in, trombolys är en propplösande behandling som i vissa fall sätts in, och då så tidigt som möjligt efter en infarkt.
– Men de sa att de inte får göra det i Sverige. Jag sa att det är min kropp och jag lovar dem att göra det, men de sa att de hamnar i fängelse i så fall. Det kändes inte bra, det är långt till Kalix sjukhus.
”Dödligt lotteri”
Hillevi Pesula hade tur som överlevde. Hon fick adekvat vård i Kalix och transporterades efter några dagar till Sunderby sjukhus där kranskärlsröntgen visade att ballongsprängning var nödvändig, vilket genomförts. Hon skrevs ut på lördagen men har valt att stanna hos sonen Jan-Erik Pesula i Luleå.
– Jag vill inte sitta hemma ensam ifall jag skulle bli dålig igen. Det känns tryggare här, säger hon.
Sonen Hans Pesula, Umeå, uttrycker en stark ilska över det som hänt:
– Att det kan fungera så här dåligt år 2010. Om det inte finns rutiner eller att rutiner inte följs vet jag inte men det är ett dödligt lotteri som oskyldiga människor i Tornedalen utsätts för. Vi tänker definitivt gå till botten med det här, säger han.
Händelsen har anmälts till patientnämnden och Hillevi Pesula har via sönerna skriftligen ansökt att få tillgång till fullständig dokumentation kring tider och de uppgifter som SOS Alarm skickat till finska Häke.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!