Älgrätt inte fel i Karungi

Älgjägarna i Karungi har gått kurs i konsten att ta vara på köttet- från skottet och fram till att det hamnar på tallriken. I lördags trängdes man i skolköket för att tillsammans med gourmet-kockarna tilllaga hela tio olika rätter.

KARUNGI2005-11-21 06:30
Ju fler kockar desto sämre soppa heter det ju, men någon risk att det skulle stämma in på den älgmiddag som serverades i Karungi i lördags fanns inte. För middagen stod ett tio-tal matintresserade älgjägare som deltagit i studiecirkeln, Från skott till tallrik, där man lärt sig allt från att ta hand om köttet på rätt sätt ute i skogen, hur man hänger den för bästa mörhet, hur styckningen ska gå till och slutligen hur man ska tillaga det.<br>När vi besöker skolköket luktar där härligt och det ser otroligt gott ut med marinerad ryggbiff, härlig rostbiff, rökt innanlår med mera. Vi erbjuds smaka en ny variant av älgrätt, Älgkebab med couscous och yoghurtdressing, en ny, men mycket trevlig smakupplevelse.<br>Gourmetkockar<br>Till sin hjälp i köket har kursdeltagarna anlitat gourmetkockarna från Kattilakoski Gastronomi i Niskanpää, Simon Laiti och Christian Moborg, som berömmer samarbetet i köket och entusiasmen hos deltagarna.<br>&nbsp;? Det kan ju hända saker med mycket folk i köket, vi hade ett stekbord som började brinna, men det var ingen fara säger Moborg roat.<br>Middagsförberedelserna hade börjat tidigt på morgonen och hela tio olika rätter hade tillagats. En av deltagarna, Ragnvald Liikamaa konstaterar att det varit mycket roligt att få vara med vid tillagningen och att mötet med kockarna har gett mersmak vad gäller matlagning.<br>Christian Moborg konstaterar att älgkalv, det går det att göra mycket gott av och här har man också passat på att blanda och ge med både traditionell kryddning och mera modern, internationell sådan. Till exempel har ryggbiffen kryddats med dels en viltmarinad, dels en asiatisk marinad. Och kebaben har kryddats med marocansk kryddblandning och med russin som sötma som lockat fram den rätta touchen.<br>Enligt Kandelin hade 130 bybor anmält sig till middagen.<br>&nbsp;? Vi har gott om tid och räknar med att middagen tar ett par timmar, sedan blir det dans, säger Anders Kandelin glatt.<br>
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om