Sammanlagt handlar det om 16 .000 jobb fram till 2017–2019 då det nya insatsförsvaret ska vara fullt utbyggt. Omkring 5.500 har redan anställts. En del av de nya ska ha ett civilt jobb i grunden och samtidigt gå in och ut från försvarsjobb, så kallat tidvis anställda.
Jobben finns på många små orter och för dem gäller det att få fram bostäder, ordna barnomsorg och jobb till medföljande. Det betonade Tolgfors när han presenterade den preliminära jobbfördelningen på moderaternas kommunkonferens i Karlstad.
Tusentals jobb
– Försvarsmakten kommer de kommande åren att bli Sveriges största ungdomsarbetsgivare. Det innebär tusentals jobb på förbandsorter. De ska bo någonstans, barnen behöver gå i skola och det behövs ett samarbete med näringslivet för att dela på anställda och för fortsatt karriärväxling. Det behövs ett helt annat samarbete mellan Försvarsmakten, kommuner och näringsliv, säger han.
– Det är en möjlighet för många kommuner och därför vill vi informera och diskutera det.
I Skövde, som toppar listan över nya jobb, har till exempel ett avtal skrivits mellan Försvarsmakten, kommunerna och företagen och ett Försvarsmaktsråd skapats.
Mål nått
Rekryteringen till det nya försvaret är i full gång. Målet för 2011 är redan nått. Därför ska färre personer än de 1.200 planerade tas in på den tre månader långa grundläggande militär utbildningen, GMU, i höst.
– Det är i grunden positivt. Det är bra att vi är en attraktiv arbetsgivare, säger Försvarsmaktens generaldirektör Ulf Bengtsson.
– Vi vill inte ta in folk i GMU om det inte finns anställning att erbjuda.
En del besparingsåtgärder måste vidtas i år, eftersom den snabba rekryteringstakten inneburit högre personalkostnader. Det ska dock inte få påverka införandet av det nya insatsförsvaret.
Bengtsson är mer oroad över att Försvarsmakten också räknat fel när det gäller kostnaderna för personalens innestående semester. Semesterlöneskulden är 300 miljoner större beräknat. Bengtsson räknar dock med att den besparingen kan spridas på flera år.