Kris tvingade fram närsjukvård

Värmlands landstings ekonomi var i fritt fall, underskottet låg på ett par hundra miljoner kronor. Det fick de styrande i landstinget i Värmland att stänga två sjukhus.

Karlstad2011-03-15 06:00

I slutet av 1990-talet och i början av 2000-talet hade landstinget i Värmland stora problem. Ett gällde ekonomin som visade på ett underskott på drygt 200 miljoner kronor. Till det kom svårigheter att bemanna de fem sjukhusen med specialister.

Situationen blev till slut ohållbar. När sparförslagen presenterades reagerade många människor.

- Människor fyllde de nedläggningshotade sjukhusen i Torsby och Arvika. De satt överallt, det var oerhört kraftiga protester från människor som var oroliga för vad som skulle hända, säger landstingsdirektören Hans Karlsson.

Han säger att oron inte bara gällde frågan om akutsjukvården utan också om arbetstillfällen. Den politiska ledningen gav dock inte med sig utan genomförde nedläggningarna. De två sjukhusen i Arvika och Torsby lades ned och förvandlades till så kallade närsjukhus. Där finns vårdcentraler plus planerad specialistvård.

Balans i ekonomin
Verksamheterna i de båda städerna liknar det som planeras i Norrbotten och som kallas närsjukvård.

- Så här tio år efter omgörningen kan vi konstatera att vi har fått balans i vår ekonomi och att de olika verksamheterna fungerar bra, säger Hans Karlsson.

Samtidigt som han säger det talar han om att det är svårt att jämföra förhållandena i Värmland med de som finns i Norrbotten. En orsak är att Norrbotten är så mycket större - Värmland med 277.000 invånare och 16 kommuner ryms i Jokkmokk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om