Partiledaren Jonas Sjöstedt var gråtfärdig när statsminister Stefan Löfven (S) nekade Vänsterpartiet en plats i sin nya regering. I stället blev det ett budgetsamarbete som har varit lyckosamt för V – partiet har fått igenom ett 80-tal reformer.
Men inför höstens val vill Vänsterpartiet gå fram än mer offensivt för ökad jämlikhet. På kongressen i Karlstad, som hålls fredag till söndag, fastställs en valplattform med bland annat miljonärsskatt, återinförd förmögenhetsskatt och en progressiv kapitalbeskattning. En stegvis övergång till sex timmars arbetsdag ingår också i plattformen.
Problemet är bara att ingenting talar för att de borgerliga partierna kommer att släppa fram en V-stödd regering igen.
– Vi vill å andra sidan inte att de ska släppas fram. Men valrörelsen är en öppen arena för att saluföra den politik man vill ska råda och det kommer vi göra, säger Vänsterpartiets distriktsordförande Nina Berggård som leder Norrbottensdelegationen vid kongressen.
Hon tror att chanserna till fortsatt inflytande är goda och får medhåll av riksdags- och partistyrelseledamoten Birger Lahti från Pajala.
– Väljarna får välja. Jag ser fram emot valet och hoppas att vi blir så starka att man inte kan se förbi oss, säger han.
Läs mer. "Fel att frysa ut Lars Ohly"
V:s regeringsduglighet blir en fråga för kongressen som ska ta ställning till en motion från tunga distrikt som Göteborg, Skåne och Uppsala. Motionen går ut på att lämna den breda budgetuppgörelsen och dess överskottsmål och gå fram med ett stort lånefinansierat investeringsprogram.
– Skulle en sådan motion gå igenom blir vi inte en part man kan förhandla med. Ingen sund politik, helt enkelt, säger Birger Lahti.
Enligt Nina Berggård har Norrbottensdelegationen inte tagit ställning till motionen.
– Jag har inget jättetydligt intryck och behöver lyssna på kongressdebatten. Men vi har en samhällsekonomi som inte funkar på ett rättvist och bra sätt. Vi borde våga visa lite mer självförtroende, säger hon.
Trots att partiet har fått igenom mycket politik och har opinionssiffror klart över valresultatet (5,7 procent mot 7,5 i Svensk väljaropinion i januari) har de senaste veckornas rubriker om Vänsterpartiet varit desto mörkare. Flera riksdagsledamöter har hoppat av och kritiker inom partiet talar om toppstyrning och brist på jämställdhet.
– Känner inte igen att det skulle vara toppstyrt. Det är öppet och man får komma med vilken kritik som helst, säger Birger Lahti.
Nina Berggård tycker att de feministiska frågorna borde synas mer. Hon anser att exempelvis Rossana Dinamarca, riksdagsledamot och feministisk talesperson som inte kandiderar i valet, borde ha fått mer utrymme.
– Som väldigt trogen feminist hade jag önskat det. Frågor som könsstrukturer och kvinnors underordning måste tas på större allvar.