Debatten inför beslutet om en rad motioner om gruvdrift visade att synen på det, och Sveriges låga avgifter för det, är något som skär tvärs igenom partiet.
Tomas Mörtsell, ombud och kommunalråd i Storuman där en stor nickelgruva planeras, talade varmt för exploatering som en förutsättning för utveckling i stället för avveckling av landsbygden, samtidigt som det är viktigt att hårda villkor uppfylls av bolagen.
Men riksdagsledamoten Kerstin Lundgren vände sig mot att Sverige ska vara ett lågskatteparadis för gruvbolagen.
Knappt nej till extra gruvskatt
Martin Ådahl, Centerpartiets chefekonom, hävdar att de 195 ombud som ville att partiet ska arbeta för högre skatt på gruvdrift egentligen tycker lika som partiledningen. Båda har miljöintresset som en ledstjärna. Men högre skatt på gruvexploatering vore helt fel, enligt Ådahl, och det tycker uppenbarligen också de 200 ombud som ställde sig bakom partistyrelsens yttrande.
–·Jag kommer ihåg när vi på 90-talet åkte runt i Bergslagen och förfasade oss över att gruvor lades ned. Det bör vi ha i åtanke när vi diskuterar skatt, sade Kristina Jonäng från partistyrelsen i debatten.
–·En gång hade Sverige 500 gruvor, nu har vi 16. Vi kanske skulle kunna få 30, säger Ådahl som beskriver partiledningens linje som en som vill börja med att se till att miljökraven är hårda och att det finns resurser nog för återställning.
Gruvkonjunkturen är skakig och många projekt blir inte av.
–·Att i det läget slå till med beskattning vore fel, säger Ådahl.
Centern oenig om gruvbeskattning
Partistyrelsen lyckades med nöd och näppe, och med bara fem rösters marginal (200-195), stoppa ett förslag om att partiet borde arbeta för lokal skatt på utvinning av naturresurser, som gruvexploatering.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!