Kärleken mellan syskon i fokus

Den ambivalenta kärleken mellan syskon står i fokus i utställningen "Syskonkärlek".

9 maj 2018 15:19

En barnutställning som är baserad på kortfilmen "Ormtyglar" av filmaren Lotta Lennartsdotter och manus av Marianne Strand.

– Idén bakom filmen bygger på att visa det stora känsloregister som finns i en syskonrelation – för kanske kan man aldrig bli så arg som på ett syskon, trots att man tycker om varandra, säger Marianne Strand.

Filmaren Lotta Lennartsdotter har tidigare gjort tre tv-serier om och med sina barn. "Astrid blir storasyster", "Astrid är storasyster" och "Astrid och Adrian flyttar" har alla visats på SVT och tillsammans med Marianne Strand har hon också gjort filmen "Badväder" som hade premiär i våras på Folkets Bio. Alla filmer med dokumentär prägel.

Filmen "Ormtyglar" är dock ett drama på 19 minuter där tittaren får följa en storasyster som fått i uppgift att passa sin lillebror. De leker i ett gammalt förråd men blir osams och storasyster ger uttryck för sin avsky mot sin lillebror.

– Hon säger att hon önskar att han vore död. När han sedan försvinner får vi följa de två barnens parallella liv. Storasyster som letar sin lillebror och är rädd för att han fallit i forsen – att han faktiskt är död. Hon är stor, har och tar ett ansvar och ser farorna medan lillebror fortsätter sin nyfikna upptäcktsfärd. Vi ville utforska de olika blickarna, säger Lotta Lennartsson.

Hon hade egentligen tänkt andra barn än hennes egna i rollerna.

– Men det var svårt att hitta. Mina barn är vana att bli filmade. Deras pappa Johan Jansson spelar också pappa i filmen samtidigt som han fotograferar. Det löste många problem, säger Lotta Lennartsdotter.

Filmen är främst inspelad i Svartlå i granngården till familjen Lennartsdotter/Jansson men också i Bodträskfors och Storklinten.

– När jag läste Mariannes manus såg jag grannhuset framför mig så historien har faktiskt fått anpassa sig till just den platsen. Dessutom fick Marianne skriva om manus varje kväll eftersom vi anpassat filmen till barnens verkliga lek. Ett dokumentärt arbetssätt även om vi haft ett manus.

Enligt Matilda Eriksson på Norrbottens museum letade de efter en barnutställning som kunde visas under sommaren när Lotta Lennartsdotter kontaktade dem med en idé om att bygga en utställning runt hennes film.

– Det passade mycket bra, speciellt som den är filmad i en gammal norrbottnisk kulturmiljö och berättar en historia som vänder sig till barn. Vi har byggt en utställning i tre delar, säger hon.

Utställningen består av bilder från filmen där museet kompletterar med föremål och miljöer.

– Dessutom inbjuds barnen att skapa sin egen storyboard och så kan man se filmen så klart, säger Matilda Eriksson.

Utställningen visas på Norrbottens museum från 11 maj till 9 september.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!