Karin Enberg är tillbaka på länsvisit

Tidigare teaterchefen Karin Enberg är länsaktuell. Nu som regissör för föreställningen "Barnen" som spelas på sex orter i Norrbotten.

Karin Enberg har regisserat pjäsen "Barnen" som från och med den 4 oktober turnerar i länet med Riksteatern

Karin Enberg har regisserat pjäsen "Barnen" som från och med den 4 oktober turnerar i länet med Riksteatern

Foto: Per Lundström

Teater2019-10-03 06:00

 – I sin grund handlar pjäsen om allas vårt ansvar, säger hon.

Egentligen har Karin Enberg gått i pension. 67 år gammal kan hon dock välja och vraka bland regiuppdragen.

– Jag tar bara de som lockar mig, betonar hon.

"Barnen", skriven av den unga brittiska dramatikern Lucy Kirkwood, är dock hennes eget förslag till Riksteatern. Pjäsen som gick upp på Royal Court Theatre i november 2016 har nominerats till bästa pjäs både i USA och Australien, en pjäs som Karin Enberg förvisso inte hann med att se, men som hon köpte i tryckt format vid ett Londonbesök.

 – Det jag gillar med "Barnen" är att det både är en relationspjäs och ett miljödrama. Den pratar om hela människan. Vi är alla individer med ansvar för våra gärningar men vi ingår också i ett större sammanhang i samhället. Det lyckas Lucy Kirkwood förmedla.

Pjäsen befolkas av tre karaktärer. Alla är kärnkraftsingenjörer som byggt och under lång tid arbetat på det kärnkraftsverk som man ganska snart i föreställningen blir varse har havererat. Det pensionerade paret Hazel och Robin har tvingats flytta till en lånad stuga på den engelska östkusten utanför strålningsområdet, där de försöker upprätthålla någon sorts vardag. Plötsligt en dag dyker en gammal kollega upp efter 38 år. Och Rose har ett ärende som utvecklas till ett laddat möte  där hemligheter avslöjas och tidigare handlingars konsekvenser uppenbaras.

Pjäsen spelas i Piteå, Luleå, Kalix, Övertorneå, Jokkmokk och Gällivare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!