Staten måste pressa elpriset
Elpriserna är för höga. Det är den allmänna uppfattningen bland folk i länet. Socialdemokraterna i Norrbotten ställer nu krav på staten att ge Vattenfall i uppdrag att hålla priserna nere.
Ett vanligt samtalsämne med folk är den om elpriserna.
De flesta anser att priserna är orimligt höga och att det är svårt att få pengarna att räcka till när elräkningarna för hushållet ska betalas.
- Folk är irriterade, det här är en viktig fråga, säger Kristina Zakrisson.
- Man är faktiskt mer irriterade på elpriserna än bensinpriserna, det märker vi när vi åker runt på olika platser i Norrbotten, säger Kent Ögren.
För stark ställning
Frågan har blivit allt mer aktuell för politikerna, ju närmare höstens val kommer.
Peter Eriksson, språkrör i Miljöpartiet, har exempelvis föreslagit att Vattenfall bör styckas upp så att ett Vattenfall Norrbotten, ägt av norrbottningar, kan bildas. Vattenfall har för stark ställning på marknaden anser han.
Energikoncernen har gått med storvinst igen, det visar halvårsrapporten. Rörelsevinsten uppgår till 18, 1 miljarder kronor, en ökning med 29,5 procent. Då är inte engångsposterna inberäknade.
Socialdemokraterna i Norrbotten går nu ut och tycker att staten ska ta större ägaransvar, utnyttja sitt inflytande och se till att Vattenfall pressar priserna. För privatkonsumenternas skull men också för att stärka industrins tillväxt i länet.
"Orimligt hög"
- I Sverige har vi en billig elproduktion, då får inte elpriserna var bland de högsta i Europa. Elen en orimlig stor del av hushållsbudgeten. För Norrbotten är det här livsviktigt. Stora företag som LKAB, sågverk och pappersbruk är exempel på högkonsumenter av el. Vårt krav är också att regeringen ser till att det utvecklas förnyelsebar energi, säger han.
I sommar har elpriset nått rekordnivåer. Vattenfall menar att det är stor vattenbrist som är anledningen och att priserna är höga i Europa.
- Jag tycker att det är märkligt att Vattenfall alltid påstår att det är för lite vatten i magasinen. Man hör däremot aldrig argumentet att priset ska sänkas när det är för mycket vatten i magasinen, säger Kristina Zakrisson.
- Det är en liten del av elen i Sverige som importeras. Det borde inte göra att elpriset blir högre, säger Kent Ögren.
Bland marknadsbesökarna i Karesuando hade många samma inställning till elpriset.
- När jag får räkningen är jag tvungen att kolla det verkligen stämmer. Jag blir arg, de höjer priserna hela tiden. Själva lever de gott och så ska vi betala för det. Jag tänker verkligen på att inte ha någon onödig belysning, säger Lisbeth Kemi i Karesuando.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!