Karesuandokockens utvisning överklagas

Nu har Richard Javier överklagat sitt utvisningsbeslut till Migrationsdomstolen. ”De har försökt göra rätt, men fått fel information”, säger advokaten Harri Elste Vattsjö.

Rickjohn och Richard Javier har nu överklagat sitt utvisningsbeslu.

Rickjohn och Richard Javier har nu överklagat sitt utvisningsbeslu.

Foto: Mattias Friberg

Karesuando2021-03-04 16:32

Richard Javier har jobbat som kock i Gunnar Asplunds restaurang i Karesuando i mer än tre och ett halvt år. Men Migrationsverket har beslutat att utvisa filippiniern och hans familj för att Javiers anställning flyttades till ett driftbolag. Reglerna säger att en person som söker arbetstillstånd måste jobba för ett företag med samma organisationsnummer.

Arbetsgivaren Gunnar Asplund säger att han har fått fel information, att Javier inte behövde göra en ny ansökan när hans anställning flyttades, från både Arbetsförmedlingen och Migrationsverket.

Det är det som advokaten Harri Elste Vattsjö trycker på i överklagan.

– De kan inte lastas för att Migrationsverket har givit fel information. De har försökt göra rätt, men fått fel information, säger Vattsjö.

Han fortsätter:

– Jag har begärt ut diariet från Migrationsverket. De ska göra en tjänsteanteckning när någon ringer angående ett specifikt ärende, men det finns ingen anteckning.

Blir det svårt att bevisa att Asplund har ringt?

– Det bästa bevismedlet är Gunnar själv. Det är därför vi har begärt ett vittnesförhör med honom.

I överklagan menar advokaten att om Javier nu skulle tvingas åka tillbaka Filippinerna skulle han kunna söka ett nytt arbetstillstånd och få det.

– Alla kriterier skulle uppfyllas och då får han ett tillstånd. Det är bara en formalitet. Problemet är att det kanske tar ett år. Det innebär att det inte blir bra för barnen. 

Barnen är den andra punkten i överklagan. Sönerna Rickjohn och John Ray är i Sverige. Dottern Maribella och Javiers fru Marife är kvar på Filippinerna för de får inte komma in i Sverige för att Javier ska utvisas.

I utlänningslagen och Barnkonventionen står att det särskilt ska beaktas barnets hälsa, utveckling och barnets bästa. Vattsjö skriver i överklagan att barnen har studerat och skaffat sig vänner i Sverige.

– Det har provats bara en gång. Det var egentligen inte en riktig prövning av bestämmelsen i barnkonventionen.

I det ärendet fick barnet uppehållstillstånd.

Hur hoppfull är du att ni ska vinna det här?

– Med tanke på hur fyrkantiga de här reglerna är så känner jag mig inte så hoppfull på den första grunden. Att man har försökt göra rätt, men det har blivit fel. Sen är frågan vad det finns för bäring på barnens anknytning till Sverige.

Vattsjö tror att överklagan kommer att ta minst ett halvår.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!