Hotas av utvisning efter administrativ miss

Han har haft samma jobb på samma ställe i Karesuando i mer än tre och ett halvt år. Men enligt Migrationsverket har Richard Javier jobbat för fel bolag – och nu ska han utvisas.

Richard Javier och hans son Richjohn ska utvisas. Pappan oroar sig för sonens skolgång om de tvingas tillbaka till Filippinerna. ”Det är svårare där. Där måste man betala allting i skolan”.

Richard Javier och hans son Richjohn ska utvisas. Pappan oroar sig för sonens skolgång om de tvingas tillbaka till Filippinerna. ”Det är svårare där. Där måste man betala allting i skolan”.

Foto: Mattias Friberg

Karesuando2021-02-15 19:00

Richard Javier suckar lite lätt. Han letar i några sekunder efter orden och säger:

– Jag är mycket orolig. Jag är pappa och det är så svårt med beskedet för mina barns skull.
Javier pekar på sin tioårige son Richjohn som sitter bredvid och fortsätter:
– Han älskar att studera här och har redan lärt sig svenska och engelska.

Beskedet som kommit är att 45-årige Richard Javier och hans familj utvisas från Sverige. De kom från Filippinerna till Karesuando i juni 2017 och Javier har jobbat som kock på restaurangen i byn sedan dess.

Det var först Migrationsverket som beslutade att utvisa honom för att han saknade rätt försäkring under åtta månader och inte hade jobbat i juli och augusti 2017. När Javier överklagade till Migrationsdomstolen hade den instansen fler anmärkningar. Den godkände inte att Javiers anställning hade flyttats till ett driftbolag inom samma koncern. 

Enligt Migrationsdomstolen hade Javier behövt anmäla det och söka nytt arbetstillstånd för det. Därmed bedömde domstolen att han hade jobbat illegalt i ett år och fyra månader. Men där går meningarna isär.
– De har gett oss fel upplysningar, säger Gunnar Asplund som är Javiers arbetsgivare.

I januari 2018 valde Asplund att flytta de anställa på restaurangen från sitt bolag till ett driftbolag.
– Jag fick tipset att ringa till Migrationsverket och kolla. Jag ringde först till Arbetsförmedlingen och de sa: ”Kolla med Migrationsverket om du behöver anmäla att det blir ett nytt arbetserbjudande”. Vilket jag gjorde då och då säger de: ”Nej, det ska du inte behöva”. 
– Det är inom samma koncern och det går över till driftbolaget. Det är samma arbetsplats och samma anställda, säger Gunnar Asplund.

När Migrationsdomstolen skickade tillbaka ärendet utredde Migrationsverket det på nytt och gick på domstolens linje. Enligt Migrationsverket hade Javier arbetat illegalt i ett år och fyra månader eftersom han hade jobbat för ett företag med ett annat organisationsnummer än det han sökte arbetstillstånd för från början.

Familjen ska överklaga till Migrationsdomstolen den här veckan. Innan det kommer ett besked från domstolen kan Javier och hans barn inte utvisas. Oron för om han ska tvingas lämna Karesuando är jobbig för Richard Javier.
– Det blir svårt om vi tvingas återvända till Filippinerna, för min son har lyckats med skolan här och han älskar den. Det är samma för mig. Jag har ett jobb här. Måste jag åka tillbaka till Filippinerna kommer det att bli så svårt att hitta ett jobb. Jag vet inte vad som kommer att hända med oss om vi måste återvända, säger han.

John Ray, den äldste sonen i familjen, bor och går i skola i Kiruna. Men de två andra familjemedlemmarna släpps inte in i Sverige igen. Javiers fru Marife och dottern Maribella åkte i oktober 2019 hem för att vara med på Marifes systers begravning. Eftersom Javier inte har fått nytt arbetstillstånd är de kvar i Filippinerna.
– Förhoppningsvis kan myndigheterna ge oss en chans att leva här i Sverige. Inte för mig, utan för mina barn. Så att de får gå i bra skolor här och familjen får ett bra liv, säger Javier.

Gunnar Asplund lider med sin kock och säger att det blir svårt att hitta en ersättare som vill flytta till Karesuando.
– Han är en så duktig kock. Byborna undrar: ”Vad ska vi göra när Richard åker? Vi får ingen pizza och inga asiatiska rätter”.

Filippinerna

Omkring 6 000 filippinier är bosatta i Sverige och ca 1 000 svenskar bor i Filippinerna. Sveriges ambassad i Manila återöppnades den 8 november 2016 efter att varit stängd sedan 2008. Fattigdomen i Filippinerna är utbredd och klyftorna stora. En del framsteg görs dock vad gäller social och ekonomisk utveckling. Källa: Regeringen.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!