Experten om Karesuandofallet: ”Tyvärr ganska vanligt”

Kocken Richard Javier i Karesuando ska utvisas för att han har jobbat för fel bolag. ”Det är ganska vanligt att arbetsgivare inte vet regelverket runt det här”, säger experten Peder Hansson.

Richard Javier och hans son Richjohn ska utvisas från Sverige.

Richard Javier och hans son Richjohn ska utvisas från Sverige.

Foto: Mattias Friberg

Karesuando2021-03-04 07:00

Tidningen har tidigare berättat om Richard Javier som ska utvisas. En av punkterna som fäller honom är att hans anställning hade flyttats till ett driftbolag inom samma koncern. Migrationsverket anser att det strider mot reglerna eftersom arbetstagaren måste jobba för ett företag med samma organisationsnummer.

– Det är ganska vanligt att arbetsgivare inte vet regelverket runt det här och tänker att när man väl har anställt personen då har man möjlighet att flytta personen som man vill. Tyvärr är det ganska vanligt, säger Hansson.

Hansson är vd på Terminal 5 i Luleå som är ett företag som hjälper till med att skaffa arbetstillstånd och ger råd i sådana här fall. 

– Om allt med skatt och företagsekonomi vore jättelätt skulle det inte behövas företag som gav råd om det. Det är samma här. Många verksamheter som har upp till hundra anställda kommer inte att kunna mäkta med att ha koll på de här bitarna.

Är reglerna krångliga?

– Reglerna i sig är väldigt tydliga anser jag. Men många arbetsgivare tänker inte att det kan vara så pass krångliga. Det är ett antal saker att ta hänsyn till. 

Hansson säger att han tror att de flesta arbetsgivare är seriösa och vill göra rätt för sig. 

– Jag känner inte personen eller ärendet. Men spontant efter att ha läst artikeln känner jag att personen vill göra rätt, men har missat någon grej. Reglerna är väldigt binära. Och är de binära är de enklare att tolka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!