Chock och förstämning dagar efter storbranden

Svenska Wips lokaler i Karesuando är totalförstörda. "Det är otroligt tragiskt det som har hänt", säger ägaren Göran Uusitalo.

Nedbrunnet. Inte mycket återstod av Arctic prints lokaler i Karesuando. Helgens brand slukade det mesta av den cirka 1.000 kvadratmeter stora lokalen.

Nedbrunnet. Inte mycket återstod av Arctic prints lokaler i Karesuando. Helgens brand slukade det mesta av den cirka 1.000 kvadratmeter stora lokalen.

Foto: Läsarbild

Karesuando2015-12-07 16:22

Inte mycket återstår av den 3 000 kvadratmeter stora lokalen efter helgens brand i Karesuando. Göran Uusitalo som äger företaget Svenska Wip har ännu inte besökt brandplatsen utan tänker åka till Karesuando under tisdagen.

– Jag har känt att jag vill åka upp men jag har också så mycket att rodda i det här så jag åker upp tillsammans med representanter från försäkringsbolagen, säger Göran Uusitalo.

Fram till för ett år sedan bedrev Arctic print som ägs av Svenska Wip tryckeriverksamhet i lokalerna men de avvecklades senare. Därefter har man använt lokalerna till lager för bland annat konfektion. Andra delar av lokalen har hyrts ut till externa hyresgäster, däribland Hörvalls buss som hade två bussar parkerade där.

– Det är mycket konfektion som förvaras där och det innehåller mycket oljor så det blir en otrolig värme. Allt har brunnit bort men det är nog vid bussen som det har varit hårdast brand, säger Göran Uusitalo.

Många miljoner har investerats i verksamheten i Karesuando och Göran Uusitalo hade som plan att kunna hyra ut lokalerna till stabila aktörer även om hans egen verksamhet med tryckeriet tvingades lägga ned. Därför är också planen att på nytt bygga upp lokalerna.

– Det var på det sättet jag hade sett kopplinten till att få tillbaka de pengar jag har satsat genom åren.

Lite drygt ett dygn efter att Göran Uusitalo fick höra talas om branden är han fortfarande i chock.

– Det går i vågor, man har bättre och sämre stunder. Det kommer säkert vara jättejobbigt att komma dit och se det i verkligheten. Det är otroligt tragiskt det som har hänt och det är som att jag fortfarande är i chock.

Samtidigt kan han glädjas åt att ingen människa skadades i branden.

– Man får se det positiva till att ingen har blivit skadad. Det är mest materiella saker men det är ändå jobb.

Hur stora värden har gått förlorade?

– Det är stora värden. Även om jag vet så vill jag inte kommentera så här direkt men det handlar om stora värden. Det har fungerat som ett huvudlager till mina verksamheter plus att jag har externa hyresgäster. Det är till exempel bussar som har brunnit inne så det är lätt att förstå att det är mycket som har gått upp i rök.

Påverkar det övriga verksamheter?

– Det är klart att det blir en viss påverkan på mycket produkter som vi hade planerat att sälja men som vi inte kan sälja nu. Man får tänka att det bara är grejer och det finns försäkringar. Det är så man får försöka hitta stöd för att jobba vidare med detta.

LÄS MER: "Branden tog allt"

Läs mer: Fler nyheter från Kiruna

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om