Fyrakilos lax gav storkovan i fiskecup

Årets Älvlappland Fiskecup gav skral fångst på grund av värme och lågt vatten. Desto gladare var totalsegraren Maria Olofsson, Puoltikasvaara, som drog upp vinnarlaxen på 4.430 gram.
- Det var nervösa timmar innan det var klart, säger 28-åringen som fick 100.000 kronor för besväret.

KARDIS2006-08-12 06:00
Tävlingen avgörs i de fem orörda älvarna i Pajala kommun och pågår under fem dagar, 7 - 11 augusti, med delpriser varje tävlingsdag. Inför den sista deltävlingen på fredagen var Eino Frikvist i ledningen med en lax på 4. 370 gram som han landade i Torneälvens hemmavatten i Lovikka på tävlingens första dag. Det ovanligt låga vattenståndet och det varma vädret gjorde att endast fyra laxar bärgats fram till dess.
- Tyvärr är det sämsta tänkbara förhållanden i årets cup, vilket är synd för deltagarna, säger Urban Kumpula, tävlingsledare som ändå gläds åt att det är något större uppslutning än förra året.

Segervissa gubbar
Segerbåten från i fjol är med i år igen och Tore Pettersson, Pello, vid årorna och Stig Mäki, Kardis, som håller koll på spöna är båda segervissa inför startskottet i Kardis.
- Det är vinna eller försvinna, tvåan räknas inte i den här tävlingen, men jag kan de här vattnena, om tio minuter har vi storlaxen i båten, säger Mäki som delade prissumman på 100.000 kronor broderligt med sin rorsman förra året.

Napp efter en halvtimme
Båtarna ger sig ut och medan Kuriren pratar med tävlingsledare Kumpula blir det plötsligt livat nere vid vattenbrynet. Det är Maria Olofsson från Puoltikasvaara som kommer in med lax i båten redan efter en halvtimmes tävling.
Efter kalibrering av vågen konstateras vikten till 4.430 gram, hon tar ledningen med endast 60 gram.
- Jag bara skakar, usch, vad nervös väntan det blir nu, säger hon.
Maria Olofsson berättar att hon tänker dela segerchecken på 100.000 kronor med brorsan Niklas vid årorna och två kompisar i en annan båt om hon vinner.
Efter ett antal nervösa timmar står det klart att hon tar hem segern i årets Älvlappland Fiskecup med en förhållandevis liten lax. Förra årets segerlax vägde 14 kilo.
- Härligt! Jag har inte riktigt fattat det ännu. Jag som tänkte ge upp i går, jag var så trött. Vilken tur att grabbarna övertalade mig att fortsätta, säger segertjejen.
Hon håller fast vid att pengarna ska delas på fyra och hennes del ska gå till en Thailandsresa, kanske blir det en liten fisketur där också.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!