Rätt för Tornedalens råvaror

Tornedalska råvaror är fina i sig, men riktigt till sin rätt kommer de om de komponeras till en upplevelsemåltid.

KANGOS2003-09-27 06:30
<br>Budskapet är måltidsvisionären Björn Ylipääs, som höll i trådarna för en måltidsutbildning i Kangos. <br>Inne i Kangos by, högt uppe på en kulle med en liten sjö nedanför finns en hembygdsgård med flera gamla kulturbyggnader. Ett ställe som fascinerade inte bara oss, utan även måltidsvisionären Björn Ylipää som i tre dagar utbildat turistentreprenörer och andra intresserade i hur man komponerar en måltid som blir en upplevelse och med vilken man kan förmedla ett budskap, en historia eller annat som man vill ha sagt.<br>Magisk<br> ? Det här är en magisk plats och perfekt för måltidsinspiration. Här sjuder av gammal kultur och vi använder de olika byggnaderna till att komponera middagen som är en avslutning på kursen, berättar Björn Ylipää.<br>Arrangör av kursen är föreningen Byaliv där Mikael Kangas är aktiv.<br> ? Det är roligt att vi kan lära oss att göra mer av våra fina råvaror. Maten är en viktig del av ett besök och turismen är en viktig näring här, säger Mikael Kangas. <br>Enligt Björn Ylipää har det de senaste tio åren hänt mycket vad gäller insikten om matens betydelse inom turismen, det lokala har fått en bättre status, men mycket finns att göra ännu. <br> ? Får man med sig ett budskap med måltiden, om du lotsas genom en berättelse samtidigt som du äter, så minns du upplevelse på ett helt annat sätt, säger Björn Ylipää.<br>Hög status<br>Han säger också att man i Tornedalen och Norrbotten fortfarande inte är nog medveten om vilken status som de lokala råvarorna har i övriga landet:<br> ? Alltid när Sverige representerar så är det råvaror från norr som används. För oss är de så självklara så vi är inte alltid beredda att betala det pris som man måste för att de ska kunna ätas på restaurangerna här, säger Björn Ylipää. <br>Själv syns han ofta på olika invigningar och mässor med olika matinstallationer.<br>Kan man säga att mat numera är konst?<br> ? Nej, jag skulle inte våga kalla det konst eftersom jag inte är någon konstnär, men det är definitivt på väg åt det hållet. Man använder maten som ett sätt att uttrycka sig, säger Björn Ylipää.<br>En av deltagarna på kursen i Kangos, Eva Kauppi Brodin, som till vardags tillverkar bland annat kaffeost, tyckte att det var väldigt spännande att få nya idéer och verkligen tänka efter vad man kunde göra av olika slags råvaror och hur man komponerade ihop speciella måltider.<br> ? Det tar tid att smälta allt man lärt sig, men vem vet kanske det mynnar i något nytt även hos mig, säger hon medan hon dukar upp borden i Uusitalogården, där lammgryta och gammaldags fruktkräm skulle avnjutas.<br>Hyllning till det lokala<br>Den övriga menyn, som kallades för en hyllning till den lokala och närproducerade matkulturen bestod av manlavssoppa, rökt löja på knäckebröd och sillsallad. Suovastartar på rieska, lingonsoppa och så efterrätten, kaffe, kaffeost, hjortronjelly samt vita pepparkakor, eller som vissa hellre kallar dem, Kangoskakor. <br><br>armi.rousu@kuriren.com<br>0927/501 20
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om