Perfekt badväder

Tio hugade ungdomar från Kangos genomförde det traditionsenliga badet i isvak i fredags. I år var det rena värmeböljan jämfört med förra årets temperatur på minus 25 grader. Vattnet i Takajärvi var som vanligt i december - iskallt.

KANGOS2006-12-11 06:00
Att bada i isvak blir allt populärare, framför allt i vårt östra grannland. I Kangos är skol­eleverna rutinerade isbadare för det är elfte året som det iskalla doppet genomförs. Det hela började med att Johan Stenevad, rektor, Kangos friskola, sågade upp isblock ur sjön Takajärvi för att elverna skulle göra isskulpturer.
- Jag sa till dem att det vore läge för ett juldopp. De tog mig på orden och nu är det en tradition, berättar Stenevad.
I samband med isbadet får eleverna lära sig iskunskap och får träna på att hjälpa varandra upp ur isvaken.
Hela fem före detta elever på skolan hade tagit ledigt för att bada i de hemtama vattnen. Mia Mörtlund, som går på gymnasiet i Kiruna hoppade i utan att tveka och simmade vant till den motsatta vakkanten och drog sig upp på fast is med hjälp av isdubbarna. Rektor Johan såg till att hon hade kontroll över andningen innan han släppte iväg henne till den väntande bastun. Samuel Stridsman som går i sjuan hoppade i med ett rejält plask och tog sig upp utan problem, precis som alla tio övriga badare. Under lördagen anordnades julmarknad i byn och skolbarnen hade gjort fina snö- och isskulpturer som prydde skolgården.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om