Menycirkeln utvecklar företag

De har sporrats av experter och hjälpt varandra att utveckla sina livsmedelsprodukter. De har återväckt tanken om ett livsmedelshus ? och utsett bästa lingonsylten.
Menycirkeln är avslutad, men utvecklingsarbetet fortsätter.

KANGOS2005-12-06 06:30
I våras startade man i Kangos Menycirkeln, ett kompetensutvecklingsprogram med åtta företagare inom livsmedelsproduktion och förädling samt turism. Arrangör är Umeå universitet i samverkan med bland annat KK-stiftelsen. Syftet är att hjälpa små företag med kompetensutveckling. Processledare är Richard Tellström, Grythyttan, och som experter har man haft akademiker med olika specialområden. <br>Upplevelser och trygghet<br>Man har bland annat lärt sig hur man ska paketera sina produkter och nyligen, under den sista träffen, hade man hos sig Håkan Jönsson från Lund som pratade om positionering och vad som påverkar en kunds val. <br>&nbsp;? Människan vill ha upplevelser och trygghet. Den kombinationen kan man få just här i Kangos och Tornedalen som gästen upplever som exotisk, men där de känner sig trygga vad gäller maten, säger han.<br>Han uppmuntrar deltagarna att sälja sina produkter i övriga landet, restauranger och butiker. Han tror på att låta produkterna andas genuinitet och äkta vara men med modern utformning.<br>Deltagarna tycker att kursen gett dem värdefulla kunskaper, men också bekräftelse på att det man trott på håller.<br>&nbsp;? Människor är varandras största resurs, säger Maj Britt Nykäinen och menar att det faktum att man träffats under kursen gjort att man fått råd och tips av varandra, men också gett kraft att jobba vidare även om det kommit motgångar efter vägen. Den nyvunna optimismen har lett till att man återupptagit planerna på ett livsmedelshus.<br>Tävling i lingonsylt<br>Finalen av kursen utgjordes av Midvinterlingon, en lingonsyltstävling i tre kategorier, klassisk lingonsylt, smaksatt lingonsylt och nyskapande lingonprodukt. Det sistnämnda vanns av Leif Karkea, Kangos med en söt kanelig lingonsås till parfait eller äppelkaka. Totalt 28 bidrag hade lämnats in från Smygehuk i söder till Karesuando i norr. Bästa klassikern hade Birgitta Kruukka Kangos, vars produkt fick omdömet: Vackert ljusröd sylt med fin balans mellan vanilj, körsbär och liten beska och fin söt arom. <br>Hoppas på arbetstillfällen<br>Den smaksatta klassen vanns av Maj-Britt Nykäinen Kangos. ?En klassisk sylt med kanelkaraktär, något mosade bär men med fin sötma och syrlighet?, var juryns motivering. <br>Lingonsylttestet påminde faktiskt om vinprovning och Richard Tellström konstaterar att lingonsylt är en produkt som är självklar för de flesta, men som få tänker på vad det egentligen smakar. Syftet med tävlingen är att lyfta fram lingon under vintermörkret, produktutveckla den både inom livsmedelsbranschen och besöksnäringen. Målet är att få ett till två nya arbetstillfällen.<br>
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om