Kanada: Sänd svarta lådorna till Frankrike

Kanadas premiärminister Justin Trudeau uppmanar Iran att sända de svarta lådorna efter förra veckans flygkrasch till Frankrike för att analyseras där.

17 januari 2020 20:21
Iran har inte den nivån på den tekniska expertisen eller merparten av den utrustning som är nödvändig för att kunna analysera dessa skadade svarta lådor snabbt, säger Trudeau och betonar att Frankrike är ett av få länder som har möjlighet och kompetens att granska de svarta lådorna som enligt honom är "mycket skadade".

Trudeau meddelar också att Kanada kommer att ge ekonomiskt stöd till kanadensiska familjer som drabbades i flygkraschen i Iran.

Jag vill vara tydlig: Vi förväntar oss att Iran ska kompensera dessa familjer, säger landets premiärminister Justin Trudeau vid en presskonferens som hölls i Ottawa under fredagen.
Men jag har träffat dem och de kan inte vänta flera veckor. De behöver stöd nu.

Myndigheterna kommer att betala ut motsvarande lite drygt 180 000 kronor för var och en av de 57 kanadensiska medborgare som förolyckades i kraschen.

Trudeau säger vidare att frågan om dubbla medborgarskap – vilka Iran under ordinarie omständigheter inte erkänner – hittills inte utgjort något problem i kontakterna med iranska myndigheter.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT-Reuters