Ser ljus framtid för fisket i Kalixälven

Fiske i olika former är en stark folkrörelse, som lockar miljontals människor ut i naturen varje år. Det är en gudagåva värd att förvalta på allra bästa sätt.

l Patrik Öström, fiskeentusiast och fiskebevakare.

l Patrik Öström, fiskeentusiast och fiskebevakare.

Foto:

Kamlunge2012-08-01 10:05

– Jag blir så glad när jag ser att fiskevårdande åtgärder i älven ger goda resultat, säger Patrik Öström, fiskeentusiast och fiskebevakare.
Han blickar ut över sin hemälv, Kalixälven vid Kamlunge, och ser en ljus framtid för fisket i älven, som är en av få outbyggda storälvar i landet. Han tror också mycket på de projekt som pågår inom fiskevården i älven.
– Det jobbas bland annat med att återställa lekområden i biflöden till älven på olika ställen och det är viktigt för att utveckla och förbättra fisket, säger Patrik Öström till Kuriren.
En utveckling som måste ske med kunskap, känsla och stort ansvar.
När vi träffar honom sitter han på en sten nedanför bron i den vackra Kamlungeforsen i samband med Harrens dag, som avgjordes den gångna helgen i Kalixälven.
Patrik Öström sitter och plockar i sin flugask, som är ytterst välfylld med spännande flugor, sländor, och annat ”gott” att fästa på fiskelinan.
– Att prova olika beten ger en extra dimension åt fisket, konstaterar Öström.
Tidigt i den tre timmar långa tävlingen fick han inget napp när han la ut sin flugor i strömmen.
Dröjde länge
Men sista timmen kom hugget, som gav honom en fin sjundeplats i tävlingen.
Det var en harr på godkända 31 cm, och som vägde 318 gram.
– Alltid lika roligt att känna hugget. Nu dröjde det länge, men när harren väl tog var det också på en wobbler, säger Patrik leende.
En sådan måste förstås finnas i varje fiskares arsenal av beten, även om flugfiske röner mesta intresset.
Kalixbon Patrik Öström, i vardagslag produktansvarig vid Samhall, har ett genuint fiskeintresse, och fiskar allt.
Lärt sig vattnet
När det gäller fisket efter harr sker det framförallt en mil nedströms Kamlunge, i  Marieberg där han har sin stuga.
– Jag har lärt mig vattnet där, och tycker att strömmarna ger mig bästa utdelningen när det gäller harr, konstaterar Öström som fått några bitar strax under kilot i år.
Men han har också haft lyckan att fånga stora laxar i älven. Om än inte i år.
– Den största jag fått var 20 kilo (!) för några år sedan och det var givetvis en otroligt tuff och spännande kamp, säger Patrik leende.
När det gäller lax och öring var förra året ett dåligt år.
– I år har laxfisket varit klart bättre, och kanske är det arbetet med fiskevården som börjar ge resultat, säger Patrik som i sin roll som fiskebevakare i älven har koll på läget.
Sjunkande nivå
I sommar har vattennivån oftast varit väldigt hög till följd av det myckna regnandet, men på sista veckan har nivån sjunkit uppemot en meter i älven, och det är kanske till och med för mycket, och för snabbt, om man är på jakt efter de riktigt stora laxarna som finns i Kalixälven.
Patrik Öström ser dock ljust på framtiden, och ser fisket med rätta som en fantastisk resurs för länets turism.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!