Markus mästaren

I fjol vann Roger Wennberg, Allsån, lakapimpeltävlingen i Kamlunge.  I fredags kväll låg han hemma i feber.  Men då såg sonen Markus, 18, till att ta hem segern.

PUBLIKEN. Fredagskvällen lakapimpeltävling i Kamlunge lockade 110 tävlande. Antalet åskådare och supportrar var nästan lika många. Som vanligt kommer många från Sydsverige och till och med utomlands.

PUBLIKEN. Fredagskvällen lakapimpeltävling i Kamlunge lockade 110 tävlande. Antalet åskådare och supportrar var nästan lika många. Som vanligt kommer många från Sydsverige och till och med utomlands.

Foto: Roland Johnson

Kamlunge2009-02-23 06:00
- Jättekul att det gick vägen. Jag hade laddat upp med att ha med mörtkött som agn. Och det gick bra. Dessutom hade jag med mig en tung pirk att dunka till med i botten för att locka lake till hugg, berättar Markus Wennberg från Allsån, Överkalix. Ständige tvåan i Kalix-sammanhang, Hasse Beeg från Boden, fanns också på plats i Kamlunge. Han hade laddat upp med bläckfisk som agn för att locka lake. Och det visade sig gå hem. - Ja, jag lyckades få, som den ende, två lakar. Den ena på drygt åtta hekto och den andra på 2,5 hekto. Den största gav mig silvermedaljen, summerar Hasse Berg. Letar föda i mörkret
Lakapimpeltävlingen lockade 110 fiskare i fredags kväll på Kalixälvens metertjocka is, där det sommartid dras not efter sik. Ja, det är när det är mörkt som laken ger sig ut på jakt efter föda i vattnet. Då brukar de vara på hugget. Det populära efterspelet till lakapimpeltävlingen i Kamlunge är att det bjuds på lakasoppa dagen efter i grannbyn Bondersbyn. - Vi kunde räkna in 55 matgäster i lördags. Jättekul, menar Lars-Erik Holmberg, en av de ansvariga från arrangörerna i Kalix Fiskegrupp och Kamlunge Fiskevårdsområde. - Det är positivt att vi får fler och fler fiskare samt publik år efter år. Men det är inte bra att antalet lakar och deras vikt blivit färre och lägre. Nu måste vi överväga att byta fiskeplats, tid eller att utvidga området. Fler fiskare måste kunna få napp, menar Lars-Erik Holmberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!