- Min vinst i Kamlunge är det bästa som hänt mig
under hela min sportfiskekarriär. Och det kommer jag att leva vidare på under många, många år, summerar Ellen Johansson.
Hasse Berg, som också ingår i länets sporfiskesocitet, är lika glad.
- Äntligen har det gått hela vägen fram även för mig. Först fick jag i kväll på en harr på 30,5 centimeter. Och inte långt efter ytterligare en på 32 centimeter. Det var också den som vid invägningen visade 359 gram. Och med sju grams marginal räckte det tillsegern i Kamlunge i år, säger Hasse Berg.
Osäkert med längd
I sammanhanget kan nämnas att när fiskarna fångas under tävlingen så mäter kontrollanter dess längd. Det ger då en tendens om hur mycket harrarna kan väga. Men ibland kan längd och vikt inte gå parallellt. I lördags i Kamlunge fanns det två ungdomar som hade de längsta harrarna innan invägning. Viktor Brännström, Risögrund, var värst med 33,5 centimeter. Men hans harr vägde bara 286 gram. Tvåan i Kamlunge William Tulkki, 13, Uppsala, hade måttat in sin harr till 33 centimeter. Och den vägde 352 gram.
William är barnbarn till kamlungebon Östen Edlund. Och noteras bör att Williams far Sauli tog hem tredjepriset i fisketävlingen. Alltså dubbel familjelycka.
Dubbelt upp för Madeleen
Drygt 440 personer löste fiskekort i Kamlunge. Men alla av dem fiskade inte. Månge köpte startkort för att vara med i ett lotteri efter tävlingen. Och där hade Madeleen Larsson, Luleå, mest tur vid dragningen. Hon kunde åka hem 10.000 kronor rikare. Madeleen fiskade också och hamnade som främsta kvinna på sjunde plats i tävlingen.
Sammanlagt 41 ungdomar var med och fiskade.
Fisketävlingens tvåa i Kamlunge kammade hem priser mer värda än vinnarens. William Tulkki vann till att börja med en WC-stol värd 3.500 kronor, fiskeutrustning värd 1.500 och ett kontantpris på 500 kronor.
Lekplatser förstörs
En besvikelse måste också noteras från årets Harrens Dag i Kamlunge. Publik åker många mil dit bara för att få avnjuta halstrad sik à la Kamlunge. Men i år har det hittills varit svårt att håva in eller dra not efter sik i Kalix älv och Kamlunge.
- Att siken inte kommer upp i älven som tidigare år måste ha med trålfisket i skärgården att göra. De förstör sikens lekplatser i havet. Och vi som fiskar längs älvarna drabbas av stora tapp, säger yrkesfiskaren Jan Erik Nilsson, som både håvar och drar not efter sik i Kamlunge.
Från att ha sålt upp till 700 och 800 halstrade sikar tidigare år fick nu de lokala arrangörerna och publiken nöja sig med 100 sikar. Och de gick inte att uppbringa i Norrbotten. De hade inhandlats i Umeå-trakten. Något är alltså mycket illa när halstrad "kamlungesik" måste importeras från
Västerbotten ...
Fantastisk fiskekväll
- Det är jättetråkigt att siken inte tagit sig upp från havet ännu. Men vi hoppas att trenden inte ska hålla i sig kommande år, säger Kjell Rönnbäck, byaålderman i Kamlunge.
Vattenståndet var ett par decimeter högre än normalt. Men det redde fiskeproffsen ut genom att använda sänken och andra finesser.
För att inte nämna vädret. En fantastisk lördagkväll att vistas utomhus. Spridda regnskurar noterades i Kamlunge vid 13- och 14-tiden. Efter det så tittade solen som oftast fram mellan molnen.