– Övriga åtta harrar var mellan 32 och 34 centimeter och väldigt nära gränsen, berättar Brännström.
Vinnarharren gjorde Hans Brännström mycket glad men också känslosam och djupt rörd. Detta efter att han dagen innan tävlingen i Kamlunge varit med på begravningen av sin bästa fiskekompis, Tommy Eriksson i Sundom, som gått bort alltför tidigt. Tillsammans med den avlidnes två bröder ingick Hans Brännström i ett fiskegäng som hållit ihop i vått och torrt, och saknaden kändes gränslös.
– Tommy levde för fisket och har varit med alla år här i Kamlunge. Före tävlingen sa jag till hans bröder att ”i dag fiskar vi för Tommy och hedrar hans minne”, berättar Kamlunge-vinnaren med blänkande ögon.
Det gjorde Hans Brännström med besked. Han fick mer fisk än någonsin under alla år han fisketävlat i Kalixälven och Kamlunge. – Jag har varit med ganska högt upp i prislistan förr men aldrig på pallen, berättar han.
Brännström hade valt ett fiskeställe, nära den så kallade ”kanalen” i nedersta delen av tävlingsområdet i Kamlunge. Där tog det inte lång tid innan första fisken kom.
– Redan på andra kastet efter två minuters fiske ”small” det till, och jag fick jag kallapå kontrollanten. Då kom den näst största av mina harrar. Den största kom lite senare, säger Hans Brännström till Norrbottens-Kuriren.
Hans, som i vardagslag är bilmekaniker i Luleå, använde sig av ett kastflöte och en nymf som kallas ”haröra”.
– Det är betet som gäller här i forsen, säger han med skärpa.
Vid invägningen efter tävlingens slut lyfte Hans Brännström fram två harrar (som kontrollanten godkänt som 35 centimeter långa) men bara en blev godkänd av tävlingsansvarige Arne Johansson. Den harren på 353 gram räckte dock till för seger och det fina priset på fem tusenlappar.
Fiskarna stod tätt längs stränderna i Kamlunge och många fick fisk, men de höll inte måttet på 35 centimeter.
Mikael Gillman, Umeå, har sin frus släkt i området och har tävlat i Kamlunge de senaste sju åren. Nu drog han snabbt upp två fiskar.
– Men de var tyvärr bara mellan 25 och 30 centimeter, säger Mikael och mäter den största mot handtaget på sitt haspelspö.
Helen Johansson från Boden, som vann fisket i Kamlunge 2009, kammar nu noll.
– Jag får vara nöjd ändå … Jag har i alla fall inte fastnat med draget, säger hon med ett skratt.
Fisket i Kamlunge är en folkfest och en matklassiker på startplatsen är siken som Kjell och Stig Rönnbäck och sonen Anton Rönnbäck halstrar vid stora eldar.
– Vi halstrar kring 300 sikar som vi fått tag på av en fiskare i Nikkala och alla går åt, säger Stig Rönnbäck leende.