Gunnels härliga helg - lagade godaste lakesoppan

Det blev grannbyn som tog hem vinter-mästerskapet i pimpelfiske efter lake i Kamlunge i fredags kväll. Men å andra sidan så fixade aktiva i Bondersbyn en riktig lakafestsoppa dagen efter. Lyckligast av alla var Gunnel Lille Holmberg, Bondersbyn, som lyckades dra upp den tyngsta laken i mörkertävlingen på Kalixälvens is.

KAMLUNGE och BONDERSBYN2005-02-14 06:30
Ja, det vilade lite grand av lakafestivalstämning i byarna Kamlunge och Bondersbyn, längs Kalix älv, i helgen.<BR>Pimpelfiske efter lake har arrangerats många år i Kamlunge. Och gammal hederlig lakasoppa har det bjudits på offentligt i Bondersbyn under tre år. Men nu har byarna i Kalix kommun för första gången slagit ihop påsarna och skapat en riktig lakafestival.<BR>&nbsp;? Se det här också som ett sätt att återupprätta det halvtaskiga rykte som tyvärr fisken lake fått. Fisketrycket har inte varit speciellt ansträngt de senaste årtiondena. Därför tog vi tag i saken i Bondersbyn för ett par år sedan. Jag har själv fiskat lake och tagit prover, som visar att vi har ovanligt frisk lake här i älven. <BR><BR>Satt bredvid strömmande vatten<BR>&nbsp;? Laken går in mot land vintertid. Den jagar i mörkret och äter mindre fisk. Därför kör vi med denna kvälls-tävling i Kamlunge. Platsen är den vik där notdragning sker sommartid. <BR>&nbsp;? Kolla bara vilket intresse, säger Lars-Erik Holmberg, Bondersbyn. Han summerar pimpeltävlingen sedan 50-talet fiskare lyckats dra upp ett 20-tal lakar under två timmar.<BR>En mäktig och magnifik stjärnhimmel förgyllde stämningen på isen. En brasa lyste också upp i mörkret.<BR>På grund av den hittills varma vintern strömmade öppet vatten nedanför Kamlungeforsen bara tio meter från tävlingsplatsen. Så mycket öppet vatten har aldrig skådats i älven vintertid sedan 1930-talet, enligt kännare.<BR><BR>Lockade lake med sik<BR>De flesta av sportfiskarna på den fasta isen hade utrustat sig med pannlampor i mörkret. Det gällde ju att spana in de i förväg uppborrade pimpelhålen. <BR>Djupet under den halvmetertjocka isen varierade mellan fem och sex meter.<BR>Kvällens värsting på pimpelisen var Gunnel Lille Holmberg från Forshaga, Bondersbyn. Hon drog upp en lake på 1.385 gram.<BR>&nbsp;? Jag hade agnat trekroken med en sikbit. Eftersom det dras not efter sik här sommartid tänkte jag att laken nog är på jakt efter sik. Och det gick ju hem. <BR>&nbsp;? Jag bor själv bara ett stenkast från Kalix älv endast ett par kilometer nedströms. Sportfiske är därför ett måste, säger Gunnel.<BR>Redan på lördagsmorgonen började den andra delen av lakafestivalen. Då skulle det rensas lake och tillredas laka-soppa under ledning av mästerkocken Carl-Gösta Johansson, Bondersbyn. Han hade fem hjälpredor med sig i köket och matsalen i Bondersbygården. Ett 50-tal besökare räknades in som matgäster under eftermiddagen.<BR><BR>En riktig segersoppa<BR>Soppan tillreddes i tre stora grytor på sammanlagt 50 liter. Här avslöjar Carl-Gösta Johansson receptet:<BR>Kokt lake (hälften av åtta kilo lake kokades med skinnet på för att ge soppan mer smak av lake) <BR>Vatten och buljong från fiskkoket kompletterat med fiskbuljongtärningar<BR>morötter<BR>kålrötter<BR>potatis<BR>palsternackor<BR>purjolök<BR>gul lök<BR>rotselleri<BR>lagerblad<BR>kryddpeppar<BR>vitpeppar<BR>Att det smakade smaskens kan Bondersbyns nya mästerfiskare, Gunnel Lille Holmberg, intyga. Efter segern i vintermästerskapet i pimpelfiske efter lake var hon även först ut i att få smaka av lakasoppan.<BR>&nbsp;? Superbt. Ja, jättegott. En riktig segersoppa, summerade Gunnel.<BR>Resultat från lakapimpeltävlingen i Kamlunge:<BR>1. Gunnel Lille Holmberg, Bondersbyn, 1.385 gram, 2. Emil Öhman, Kalix, 1.027, 3. Stig Stenberg, Karlsborg, 926, 4. Maj-Lis Lundberg, Piteå, 910, 5. Jonathan Johansson, 789, 6. Göran Martén, Morjärv, 783, 7. Markko Tauriainen, Kalix, 721, 8. Tommy Svanberg, Gammelgården, 694, 9. Eva Nyberg, Piteå, 676, 10. Mattias Hellman, 647, 11. Lars Nilsson, 598, 12. Harry Simonaho, Finland, 372, 13. Tomas Andersson, Karlsborg, 203, och 14. Mika Jaako, Finland, 135 gram<BR>
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!