Kallaxborna ska bli bäst på att cykelpendla

Elcyklar ska bidra till hållbar framtid när Kallax miljögrupp startar cykelkampanj.

1 mars 2019 16:37

Kallax miljögrupp genomför projekt med fokus på miljö och hållbarhet. Ett av dessa projekt är att Kallaxborna ska bli bäst i Luleå kommun på att cykelpendla.

Kallax miljögrupp bildades i december 2018. Initiativtagare är Ingemar Ask. Ingemar kände en miljöångest och känner att han tillhör den generation som bidragit till problemet . 

– Jag tänker att vi gemensamt försöker skapa en bättre miljö även om det är i det lilla. Alternativet att vara passiv och lämna över alla problem till kommande generationer känns inte alls bra, säger Ingemar Ask.

Den omställning som mänskligheten står inför är ett faktum som kanske skrämmer många. Alla måste bidra med det lilla och ansvaret kan inte läggas över på andra. Miljögruppens intention är att bidra med ett engagemang som inspirerar. Kanske fler vågar prova sej fram till en mer hållbar vardag inom följande områden.
• Hållbara transporter
• Fossilfria bränslen
• Solceller
• Klimatsmart mat
• Sopsortering
• Biodynamisk odling. 

Ovanstående funderingar fick Ingemar att starta upp Kallax miljögrupp och hoppas inspirera andra.

Miljögruppen kommer att jobba med föreläsningar och projekt runt i kring dessa. Första projektet är cykelkampanjen. Ingemar hoppas att fler vill vara med i gruppen, alla kan bidra. Kan Greta Thunberg så kan vi.

Gruppen består i dagsläget av 13 personer och jobbar med olika miljöprojekt. Miljögruppen vill lyfta fram förebilder som kan inspirera.

Karin Hagnelöv är en av dessa förebilder. Sedan vi fick den fina cykelbanan mellan Kallax och Bergnäset har hon cykelpendlat till jobbet inne i stan, även vintertid. Det blir ca 325 mil per år. Hon har en elcykel eftersom det ger en restid som blir marginellt längre jämfört med att ta bilen. Med elcykeln tar det cirka 30 minuter och hon slipper använda tid och pengar för att parkera bilen. Så nu har familjen sålt Karins bil och klarar sig med en bil. Elcykeln är hennes bästa investering och här kommer några fördelar enligt Karin som även är utbildad sjukgymnast, vilket lägger extra trovärdighet i hennes berättelse. 

- Man väljer själv hur mycket eldriften ska hjälpa vid varje tramptag. 
- Fungerar också som vanlig cykel om man vill (men det vill man sällan) 
- Man får igång kroppens eget apotek, med ökad cirkulation och endorfiner. 
- Man är pigg i kropp och knopp när man kommer fram. 
- Karin har höftprotes och defekter i ena knät, men cyklandet håller allt i schack. 
- Bra sätt att få sin motion, man behöver aldrig tänka "jag borde". 
- När man väl börjat med elcyklandet, blir man beroende. Det är så roligt. 
- Miljövinsterna blir också stora, mindre avgaser. 
- Ingen oro över vilt på vägen. 

Ett av miljögruppens första projekt är att stimulera mer cyklande och därför startar ”Kallax cyklar mest”. Kampanjen startar den 9 juni och pågår till den 31 augusti 2019. För var 10:e resa erhåller man en lott där fina priser kan vinnas. 

Uppstart för cykelprojekt sker söndagen den 9:e juni med en gemensam cykeltur Kallax-Bergnäset tur och retur och avslutas med fika i bygdegården. Cyklar kommer att visas upp och elcyklar kan lånas via Luleå kommun.  

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!