Folkfest vid surströmmingspremiären i Kallax

Under torsdagskvällen fick boende i Kallax uppleva surströmmingspremiären med en riktig fest. Här fanns inte en tanke på strömmingsbrist. "Vi är alltid trygga med strömming, fisket gick jättebra i år", säger Jan Isaksson, ordförande i Kallax Bygdegårdsförening.

Surströmmingspremiären började med att skådespelaren Stefan Sauk (till vänster) och Lars-Erik Lindvall levererade den första bruken med surströmming.

Surströmmingspremiären började med att skådespelaren Stefan Sauk (till vänster) och Lars-Erik Lindvall levererade den första bruken med surströmming.

Foto: Sanna Orneklint

Kallax2022-08-18 20:42

Solen strålade över Kallax Bygdegård och många förväntasfulla gäster minglade innan den årliga surströmmingsfesten skulle äga rum under torsdagskvällen. Totalt 66 gäster och värdar skulle få ta del av mat och underhållning, men inte utan en provsmakning av årets första burk Grand Kallax. 

Burken med Grand Kallax levererades av Lars-Erik Lindvall och skådespelaren Stefan Sauk, båda anlände med bred finlandssvenska och tycktes något runda under fötterna, som en del av sitt spex inför premiären. Något som lockade till mycket skratt från åskådarna. 

– Nu har vi bärgat bruken, ropar Stefan Sauk. 

undefined
Surströmmingspremiären började med att skådespelaren Stefan Sauk (till vänster) och Lars-Erik Lindvall levererade den första bruken med surströmming.

Därefter var det dags att stiga ombord på den ärofyllda båten där Stefan Sauk, tillsammans med hedersgästerna Lars-Erik Lindvall, Anders Landelius, salterimästare och Carina Sammeli (S), kommunalråd, fick äran att vara de första att provsmaka. 

I söndags, den 14 augusti, burkades årets surströmming i Kallax, där deltog totalt 44 personer och ordförande Jan Isaksson konstaterade att stämningen var mycket hög.

– Det är en fantastisk folkfest och ett sätt för boende i byn att träffas och få ansiktet på varandra, konstaterar han. 

När de fyra hedersgästerna tagit plats i båten blir det tyst en stund medan samtliga avnjuter delikatessen, innan salterimästare Anders Landelius utbrister: 

– Den var förbannat god! Jävligt god ska ni veta! 

undefined
I den ärofyllda båten tog, i år, Stefan Sauk, Lars-Erik Lindvall, Anders Landelius och kommunalråd Carina Sammeli (S), plats.

Hans uttalande möts av applåder och flera som trampar på stället, sugna på att själva få påbörja festen. 

Lars-Erik Lindvall, som levererat burken till Kallax i drygt 30 år kallar såret strömming: 

"Den bästa strömmingen någonsin!" 

Kommunalråd Carina Sammeli (S) tycker till och med strömmingen är bättre är föregående års surströmming. 

– Väldigt god, ropar hon. 

undefined
Ulla Jansson och Eva Lundström kände hur det började vattnas i munnen redan vid minglet.

Eva Lundström och Ulla Jansson, väntar spänt på att få inta festlokalen. 

– Det är så det börjar vattna sig i munnen, säger Ulla Jansson.

– Nu måste vi snart få gå in och äta, skrattar Eva Lundström. 

Hur ska en nybörjare på surströmming börja närma sig att äta det? 

– Man ska alltid börja med att göra en macka, ha mycket potatis, ta små bitar med strömming och gräddfil kan man också ha på, förklarar Eva Lundström. 

Slutligen är det dags för gästerna att inta festlokalen för en kväll fylld av underhållning och inte minst, surströmming. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!