Små fiskar för stor fest
Fiska, skaka, rensa. Tre viktiga moment vid det traditionsrika strömmingsfisket i Kallax. I dagarna läggs de sista fiskarna på jäsning inför premiären i augusti. - Vi är nöjda med fångsten. Ett par fiskedagar till, sen har vi fiskat färdigt för i år. Det konstaterar byns ålderman Ulf Lindgren efter helgens strömmingsfiske.
Fina fisken. När fisken är rensad väntar blodlake och åtta veckor i trätunnor för dessa nyfiskade strömmingar. I augusti har de jäst klart och då vankas stor fest i Kallax. Byborna Elof Vikström och Ulf Lindgren ser fram emot premiären.
Foto: Petra Isaksson
Ulf Lindgren talar förstås om surströmmingspremiären, som infaller den tredje torsdagen i augusti. En viktig tradition i Kallax. Sedan 18 år tillbaka tillverkar byborna gemensamt den lokala delikatessen Grand Kallax. - Det är vår egen sommartradition och helt suveränt roligt, intygar Ulf Lindgren och får medhåll av sina fiskande vänner. - För oss Kallaxbor är det årets högtid och det stärker verkligen byagemenskapen. Vid nätet hittar vi Elof Vikström. Av hans taktik att döma har han skakat fiskenät många gånger förr. - Jag är över 80 år och har fiskat sedan jag var liten pojk, berättar den solbrände fiskaren.- Det är roligt när fisken går till, som idag. Exklusiv produkt
Omkring 700 kilo strömming krävs för att tillverka de 1000 burkarna med den sura strömmingen. En kvot som snart är uppfylld enligt Kallaxfiskarna själva. - Ett par fisketurer till, sen har vi vad vi behöver, säger Ulf Lindgren. Men det är inte vem som helst som får åtnjuta den lagrade festfisken. Det mesta av den årliga produktionen tillfaller byborna själva. Burkarna numreras och kan bara köpas via medlemmar i Kallax byaföreningen. - Det här är ett unikt hantverk som vi är mycket stolta över, säger Ulf Lindgren. - Nästan alla i byn är inblandade i tillverkningen. - Och det är en stor fest när det är dags att äta den.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!