Saltigt experiment vid årets burkning

För 20:e året i följd burkades Kallax surströmming. Nytt för i år var en experimenttunna. - Hade jag inte vetat om det skulle jag nog inte känt någon skillnad, sade experten Ulf Lindgren.

15 FISKAR. Glenn Öström, Anita Nordström, Börje Dahlberg, Monica Öström, Ulla Jansson och Margot Thurfjell fyllde burkarna med fisk. 15 stycken ska det vara i varje burk.

15 FISKAR. Glenn Öström, Anita Nordström, Börje Dahlberg, Monica Öström, Ulla Jansson och Margot Thurfjell fyllde burkarna med fisk. 15 stycken ska det vara i varje burk.

Foto: Mats Bengtsson

Kallax2010-08-17 06:00
Traditionsenligt hade ett 50-tal bybor slutit upp för att hjälpa till med burkningen av Grand Kallax.- Det är något vi gör för att bevara kulturen i byn. Ser ut lite som en tomteverkstad, sade surströmmingsentusiasten Ulf Lindgren och log.Norrbottens-Kuriren var på plats när tunnorna öppnades och fick sig även ett smakprov av årets surströmming.- Man ser att den är mogen när den böjer sig, sade Ulf Lindgren och rensade en fisk.Mildare
- Den är delikat röd och rommen är fast och fin. Du kommer att känna att den är mildare i smaken än annan surströmming.Och mycket riktigt. Till och med för en nybörjare inom ämnet känns en viss skillnad. Anledningen ska vara de trätunnor som Kallax använder för att lagra fisken, jämfört med plasttunnorna som många andra företag använder.Fiskfångsten var stor i år, vilket bäddade för en experimenttunna som fick stå ute och lagras. Det var med spänning som Ulf Lindgren och Anders Landelius provsmakade.Lite saltare
- Jag inbillar mig att den är lite saltare, sade Landelius och tog fram sitt saltmätarverktyg.Han fick rätt. Salthalten skiljde med en grad jämfört med de tunnor som fått lagras i en boda.I och med att det är 20-årsjubileum förväntas något extra till premiären.Ulf Lindgren kunde bekräfta att så blir fallet men ville inte avslöja något mer.- Det får folk se när de kommer. Men någonting kommer att ske, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om