Premiärernas premiär
Alla satt de i samma båt - en Måttsundsbo, en generaldirektör, ett kommunalråd och en programansvarig från Kulturens hus. Deras uppgift var att äta surströmming och inte vilken surströmming som helst utan premiärburken av Grand Kallax.
SAUK VIA NÄTET. Skådespelaren Stefan Sauk befann sig i Frankrike och kunde inte närvara på premiären som han brukar. Gästerna fick dock motta en hälsning via webbkamera.
Foto: Linda Wikström
De andra gästerna i båten var Vägverkets generaldirektör, Ingemar Skogö, Luleås kommunalråd Yvonne Stålnacke samt chefen för Swedbank Norrbotten, Tomas Lejon.- Fast den bidragande orsaken till att jag är bjuden är nog att jag är Måttsundsbo, säger han och skrattar.Fisken i premiärburken beskriver han som jättegod och fast i köttet. "Verkligen värd att rensa" var också en av hans kommentarer. Extra kul tycker han det är att fisken är fiskad utanför Germandöhällan.- Det är ju våra vatten också. Även Måttsundare har historiskt fiskat där ute, säger Tomas Lejon.Inte förstått storheten
Ingemar Skogö i sin tur fick snällt finna sig i att bli kallad halvproffs av festgeneralen Ulf Lindgren. Men då hade han heller inte ätit surströmming mer än ett par gånger.- Jag har inte förstått storheten i det här förrän nu, förklarar han.En bidragande orsak är väl att han kommer från Småland, dock var det tillsammans med goda vänner från Västernorrland som surströmmingen inmundigades för allra första gången.- Det var 25 år sedan och jag tyckte om det redan då. Det är lukten som oroat mig, säger Ingemar Skogö.Skådespelaren Stefan Sauk, hedersgäst enligt tradition, kunde dock inte delta på årets premiär. Han befann sig nämligen i Frankrike, men han skulle dock komma till Kallax dagen efter.Innan det var dags för övriga gäster att få njuta av den jästa fisken var det dags för flagghissning. Och det var inte vilken flagga som helst som hissades utan Kallaxbyns egen flagga.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!