Luleåfamiljens husbygge i kläm när företag krisar

Mitt under Elin och Simon Danielssons husbygge slog krisen till i småhusbranschen. Anebyhus hamnade i rekonstruktion och leveranser till bygget uteblev. "Våra snickare stod utan jobb, men vi skulle ju betala deras löner i alla fall", säger Elin Danielsson.

Än så länge är det bara en stege som leder upp till övervåningen. När trappan levereras vet inte Elin Danielsson.

Än så länge är det bara en stege som leder upp till övervåningen. När trappan levereras vet inte Elin Danielsson.

Foto: Birgitta Lindvall Wiik/frilans

Kallax2023-04-11 07:00

I takt med en skenande inflation och höjda räntor tvärnitade den tidigare så blomstrande småhusindustrin under 2022. Hustillverkarnas orderingångar försvann så gott som helt och byggkostnaderna skenade. Tillsammans med fortsatta flaskhalsar i leveranskedjorna hamnade många hustillverkare i kris. Anebyhus är ett av husföretagen som under hösten varslade en tredjedel av personalstyrkan.

– Sedan första september har vi inte sålt ett enda hus till en privatperson, sa Anebyhusgruppens vd Fredrik Anheim till Svenska Dagbladet i november.

Några som hunnit teckna köpekontrakt före krisen var Elin och Simon Danielsson i Luleå. De är hemvändare från södra Sverige som under flera år letade efter ett begagnat hus.

– Egentligen var vi inte intresserade av att bygga, men alla budgivningar drog iväg över vår budget och vi upplevde att det förekom lockpriser. När vi hittade tomten i Kallax bestämde vi oss för att bygga nytt trots allt, säger Elin Danielsson.

Valet föll på ett Anebyhus och paret hann både teckna köpekontrakt och betala in en första summa när kriget i Ukraina bröt ut.

– Redan då kände vi oss tveksamma till att gå vidare med bygget, men vi hade ju redan köpt tomten och lagt ut en hel del pengar så vi fortsatte. Sedan kom inflationen och alla räntehöjningar. Det var ingen rolig tid att stå med ett husbygge.

Leveransen av husets skal blev försenad men i november restes stommen. Och i januari kom ett mejl med information om att hustillverkaren befann sig i en rekonstruktion, för att undvika konkurs.

– Det kändes väldigt oroligt och osäkert. Ett företag som är i rekonstruktion tvingas betala för allt material i förskott och vi fick vänta länge på bland annat vår isolering. Husbygget stod still och vi visste inte hur det skulle sluta.

Elin och Simon Danielsson har valt att inte köpa huset med totalentreprenad utan anlita egna snickare och andra underentreprenörer. Det visade sig finnas både plus och minus med den lösningen.

– På minussidan var att när leveranserna från Anebyhus dröjde så skulle vi ändå betala snickarnas löner. De fick börja inreda övervåningen istället, något som vi inte kalkylerat med. Vi hade tänkt bygga den på egen hand lite senare.

Elin säger att på plussidan var att snickarna inte bara lade ner arbetet, som hon hört att de gjort i fall där köparna valt totalentreprenad.

– Snickare som anlitats direkt av Anebyhus, som är i rekonstruktion, vill också ha betalt i förskott och ett företag i kris kanske inte kan ligga ute med de pengar som krävs.

Elin Danielsson visar runt i det pågående bygget och konstaterar att både luftvärmepump och trappa till övervåningen blivit kraftigt försenade, hon vet inte ännu när de kommer.

– Men vi har en förhoppning om att inflyttningen bara blir en månad försenad. Om allt rullar på nu så ska vi nog kunna flytta in till midsommar. Det har varit en riktig nervpärs att bygga hus. Det är otroligt många beslut som ska tas även i vanliga fall. När vi hamnade i kläm på grund av husföretagets kris blev det en extra tuff press på oss – som egentligen inte alls hade en längtan efter att bygga nytt.

Anebyhusgruppens vd Fredrik Anheim säger att det är tråkigt att företagets kunder hamnat i kläm.

– Kombinationen av krig, stigande materialkostnader, inflation, stigande räntor, fallande bostadspriser och allmän oro är inte bra. Dessutom har hela världsmarknaden, ända sedan pandemin, lidit av kraftiga leveransstörningar. Detta är något som bland annat påverkat oss när det gäller värmepumpar, säger Anheim och konstaterar att företagets ekonomiska situation gjorde att man tvingades ansöka om rekonstruktion i slutet av januari. 

– Tingsrättens beslut är naturligtvis något som påverkat både våra kunder och leverantörer negativt. Alternativet med en konkurs hade varit ännu sämre för alla inblandade. Vid en rekonstruktion kräver många leverantörer förskottsbetalning, vilket är något vi försöker hantera.

Om framtiden säger Anheim:

– Marknaden för småhus är fortfarande mycket svag. Min bedömning är att en utplaning av inflationen och en därtill hörande räntestabilisering är avgörande för att marknaden ska återhämta sig.

Han påpekar också att kunderna omfattas av en färdigställandeförsäkring som ska gå in och täcka husköparnas extra kostnader.

Fakta

Familj: Elin, 39, och Simon, 34, Danielsson och barnen Theodor, 7, och Vinston, 5.

Gör: Löneadministratör och fiberprojektör.

Bor: I hyreslägenhet på Kallkällan. Bygger nytt 1,5-planshus i Kallax.

Aktuella som: Husbyggare i kristider.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!