Hans Chrunak: "Jag längtar efter Titti varenda dag"

Hans Chrunak är en av Sveriges mest hyllade idrottsledare med en meritlista som få kan mäta sig med. Han har också fått en del käftsmällar för sin frispråkighet, främst i yrkeslivet men han har alltid rest sig. Nu berättar han om sina framgångarna och sorgen efter sin hustru Titti.

Tillsammans med Trippa och Kompis, två livfulla flatcoated retrievers stortrivs Hans Chrunak i villan i Kallax.

Tillsammans med Trippa och Kompis, två livfulla flatcoated retrievers stortrivs Hans Chrunak i villan i Kallax.

Foto: Simon Jakobsson

Kallax2022-07-01 05:00

Dialekten skvallrar direkt att Hans Chrunak inte är norrbottning till födseln. Han föddes 1948 i Landskrona i skåneland och har fortfarande ett språk som antyder vilken landsände han kommer från.

Hans pappa flydde till Sverige från Österrike mitt under första världskriget. Namnet Chrunak härstammar från Tjeckien.

– Det sägs att det finns en by i Tjeckien som heter just Chrunak, mer än så vet jag inte, säger han medan han halvligger väl tillbakalutad i soffan framför tv:n i vardagsrummet.

Hans Chrunak är väl mest känd som en mycket framgångsrik förbundskapten för det svenska simlandslaget under åren 1991 till 2000 men det återkommer vi till.

I september 2005 fick Hans Chrunak jobbet som klubbdirektör i Luleå Hockey. Efter att ha Hans och Titti flyttade in i en lägenhet i centrala Luleå gick flyttlasset 2007 till huset i idylliska Kallax.

Hans Chrunaks liv är i stora delar en hiskelig framgångssaga men för två år sedan drabbades familjen av sorg.

Den 7 februari 2020 slutade hans älskade Tittis hjärta att slå. Hon blev 58 år.

Saknaden efter Titti Chrunak är stor. Han berättar att det gör ont i själen varje dag, saknaden efter Titti är enorm.

– Jag längtar efter henne varje dag, säger han medan ögonen tåras.

Nu är Hans Chrunak, den annars så hyllade idrottsledaren ensam. Det är tomt i tvåvåningsvillan i Kallax, livet är inte som det var tidigare.

Här blir det en liten paus i intervjun medan han torkar sina tårar.

Sedan berättar han att Titti var sjuk i cancer i drygt fem år.

– Cancern var obotlig, det visste vi, men inte hur länge hon skulle leva. Vi försökte i alla fall att leva ett sånt normalt liv som möjligt, berättar han.

Under julen 2016 kände Hans Chrunak att något inte stod rätt till i hans kropp. Hösten 2017 ställde läkare diagnosen. Han hade drabbats av cancer i tjocktarmen.

– Jag blev opererad och läkarna tog bort nästan tre decimeter av tarmen. Operationen gick bra, men cellgiftbehandlingen var jobbig. Jag hade knappt något skinn kvar på mina händer och fötter. Efter en tid med kontroller fick jag till slut grönt ljus, cancern var borta.

2021 kom nästa käftsmäll. Efter årlig rutinkontroll upptäcktes upphöjda PSA-värden.

– Prostatacancer är vanligt i min ålder om jag har förstått det rätt. Men jag tänkte att med all den cellgiftsbehandlingen jag fick tidigare så hade de utrotat det mesta. Men så var det inte.

Han berättar att han fick välja mellan operation och strålning. Han valde operation.

– Det blev både operation och strålning i alla fall. Har ännu inte fått grönt ljus, ska på en kontroll i augusti.

Det finns trots allt glädjeämnen i Chrunaks liv.

Hans Chrunak träffade Titti sent i livet och de fick inga barn tillsammans. Titti hade två barn sedan tidigare.

– Hon hade två barn, Johannes och Elin. De har växt upp med mig och det känns skönt att de finns i min närhet.

Elin Chrunak sökte och antogs som student på Luleå universitet 2005.

– Hon skulle flytta hemifrån, bryta sig loss från familjen, hon var jättelycklig.

Vad Elin då inte visste var att Hans hade sökt och fått jobbet som klubbdirektör hos Luleå Hockey. Ingen visste det, det var superhemligt.

– Hon ringde mig så jag skulle boka hennes flyg till Luleå. Då kunde jag inte hålla mig längre. Jag sade "Då kan vi flyga tillsammans, jag ska också till Luleå". Där och då berättade jag om jobbet som klubbdirektör.

– Det blev inga glädjeskutt direkt, säger han i ett stort leende.

Studentlivet i Luleå blev att Elin stannade kvar. Nu är hon och maken Håkan föräldrar till tre barn och bor i Sunderbyn, cirka 20 minuter från Hans.

– Jag och Titti fick inga biologiska barn, men Elin och Johannes känns ändå som mina eftersom vi levt ihop så länge och de heter också Chrunak i efternamn. De och mina barnbarn gör att livet kan kännas lite lättare i all den stora sorg jag befinner mig i.

Sedan finns ju också Trippa och Kompis, två livfulla flatcoated retrievers. 

Tillbaka till idrotten, ära och berömmelse.

Efter att ha varit simtränare på klubbnivå var Hans Chrunak enormt meriterad förbundskapten för simlandslaget under åren 1991 till 2000. Under den här tiden som förbundskapten vann Sverige 182 mästerskapsmedaljer, 71 guld, 70 silver och 41 brons i OS, VM och EM.

Han fick även fram stjärnor som Lasse Frölander, Louise Karlsson, Johanna Sjöberg, Linda Olofsson och Anna-Karin Kammerling.

Hur lyckades du få fram så många framgångsrika simmare?

– Ett stort engagemang och bra samarbete med alla duktiga hemmatränare, säger han.

Om du får plocka ut en medalj ur alla 182, vilken väljer du då?

– VM-guldet i Rom 4X200 meter frisim 1994 anser jag var en bragd. Tyvärr hamnade vi i skuggan av OS-guld i ishockey och VM-bronset i fotboll. Måste även få nämna Louise Karlssons genombrott 1991, hon tog EM-guld på 100 meter medley och slog det gamla världsrekord. Det var också stort då Lars Frölander tog guld i Sidney, för att inte nämna Johanna Sjöberg och Therese Alshammar.

I vardagsrummen hemma i huset i Kallax finns priset från 2001 då han utsågs han till Årets idrottsledare.

– Jag mottog priset av Carl Bildt. Året efteråt fick jag dela ut priset till Sven-Göran Erikson.

Intill tv:n hänger också en plakett som påminner om att han även fått Prinsens plakett. Andra utmärkelser är Nordic Price of Honour och TT:s idrottsledarpris

Efter tiden som förbundskapten tog han jobbet som expertkommentator på SVT.

– Jag gjorde mitt första mästerskap med Staffan Lindeborg på SVT 2004 när EM avgjordes i Madrid. Jag slutade med att göra kortbane-EM i Israel i december 2015, säger han.

Hans Chrunak slutade som kommentator när SVT tappade många av sina sändningsrättigheter och han tyckte det var dags att sluta, att det räckte helt enkelt.

Att vara framgångsrik förbundskapten eller simtränare och expertkommentator är ingenting man blir miljonär på, däremot finns det andra sätt att bli rik. Han säger utan omsvep att han under den här tiden blev ekonomiskt oberoende.

– Jag har föreläst en hel del i ledarskap och målprocesser. Det gick bra ekonomiskt, det var bra betalt, säger han.

Han berättar att han har föreläst på de flesta travbanorna i Sverige, han har pratat på samma föreläsning som Sir Alex Ferguson. Under en period var han också klubbchef på Salsta golfklubb utanför Uppsala

Hans Chrunak har alltid varit frispråkig, något som inte alltid varit till hans fördel. När han var klubbdirektör i Luleå Hockey gjorde han ett uttalande om domaren Robert Lahti då han ansåg att han inte gjorde bra ifrån sig under en match.

– Jag var väldigt förkyld den här dagen. Olov Modig, ledare inom Luleå Hockey, var hemma med kräksjuka och en journalist föreslog att vi skulle skicka in Modig till domaren Robert Lahti. Eftersom jag, som sagt, var väldigt förkyld, sade jag att jag kan hosta på den jäveln så han blir sjuk och dör. 

Det här uttalande landade inte bra hos Luleå Hockeys klubbledning.

– Dagen efter fick jag chansen att säga upp mig som klubbdirektör.

Ett annat frispråkigt uttalande som väckte uppmärksamhet över hela världen var under en Kina-resa 1993.

– Först och främst var det usel mat och usla tävlingar. När vi åkte från Kina sade jag "Skönt att lämna det här jävla skitlandet där alla är dopade". Jag har också sagt "Dom ser ut som traktorer men snabbare än en Ferrari" 

 Till Hans Chrunaks fördel ska sägas att bara någon månad efter hans uttalande blev flera kinesiska simmare avslöjade.

– Ibland blir jag uppskattad för min ärlighet.

Okej, tillbaka till simningen. Hur ser du på svensk simning i dag?

– Jag hänger inte med lika mycket som förr. Det är tur vi har Sarah Sjöström. Hon är svensk simning just nu och det ska vi vara glada för. Sarah ensam räcker väldigt långt. Dessutom har vi systrarna Hansson och medleylaget som vann guld på senaste VM.

Vad är det som gör henne så speciell?

– Hon har ett pannben som ingen annan.

Du bor i Kallax, hur är dit förhållande till surströmming?

– Jag är mycket engagerad i tillverkningen i tomteverkstan med skakning och burkning, men jag äter inte strömmingen längre. Jag gjorde det till en början av ren artighet. Jag kommer ihåg när jag vaknade en morgon och kände lukten av surströmming. Jag tänkte direkt "Vem har skitit mig i ansiktet", sedan slutade jag äta surströmming.

Hans Chrunak

Namn: Hans Chrunak.

Ålder: 73.

Yrke: Pensionär.

Bor: Kallax utanför Luleå.

Familj: Elin och Håkan, tre barnbarn, Johannes och Emma och ett barnbarn.

Min fredagskväll: Som vilken annan dag som helst.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!